Селен – в грижа за общото здраве и тонус

Селен

Според някои твърдения, селенът е пазител на младостта, здравето и жизнеността!Специалистите са на мнение, че с приемът му не бива да се прекалява, а самата граница между липса и излишък е минимална и едва доловима.

Какво представлява селенът

Селенът е комбинация от олигоелементи. Сред най-мощните антиоксиданти, той се явява и като пазител на младостта, който възпрепятства стареенето на кожа, мускули и мозък. Участва активно и в процесите на сърдечно – съдовата система, предотвратява образуването на туморни образувания, спомага за усвояване на витамин С и Е, които подпомагат щитовидната жлеза.

За какво помага селенът

Една от императивите на съвремието е съхраняването на младостта. Затова се водят и множество проучвания, които се занимават с подсилване на имунната система и развиване на потенциала. Все повече изследвания в науката се насочват към природата, а там трябва да се търси и отговора за селена.

Какви количества селен са необходими на организма

Човешкият организъм е в състояние да произвежда самостоятелно селен. Това става с правилно и здравословно хранене. Дневната нужда на организма от селен се равнява на 55 микрограма, а с годините нуждата от този олигоелемент се увеличава. Повишена нужда от допълнителен прием на селен изпитват бременните, майките, които кърмят и други групи. При тях дневният прием трябва да е 60-70 микрограма. Нужната дневна доза селен можем да приемем по естествен начин с риба, месо, спанак, яйца, ядки и продукти богати на протеини. Бразилският орех е като находище за селен. Само една ядка от него е достатъчна да набави нужната дневна доза.

До какво води недостигът на селен

Недостигът на селен води до различни реакции. Сред най-честите са проява на намалено телесно тегло, стомашни проблеми и заболявания, хепатит, цироза, менопауза и замърсената околна среда също може да са фактори, които да повлияят обострянето на недостига. Сред водещите предпоставки, които могат да ни сигнализират за липса на селен са – промяна в цвета на ноктите, сърдечно-съдова слабост, мускулна отпадналост и др.

Каква е дневната доза селен, която се допуска

Специалистите са на мнение, че дневният прием от селен трябва да е 900  микрограма. Превишената доза може да се прояви като излишък под формата на алергична реакция като раздразнение по кожата на тялото и главата, нервност, гадене и храносмилателни проблеми.

Още полезни съвети в грижа за Вашето здраве, научете тук: https://www.interpolezno.com/category/zdrave-i-dieti-3/zdrave-i-krasota.