3 средновековни замъци в Европа

Средновековни замъци в Европа

Замъци в Европа – като символ на Средновековието!

Тези замъци в Европа примамват с архитектурата си и до днес споделят историята на много народи и култури.

Замъците на Европа разказват по свои начин за миналото, чрез легенди, приказки и туристически атракции, начуете за някои от тях.

Съществува една магия, опиянение, нещо романтично и загадъчно в замъците. И дали породено от факта на многото истории, пресъздадени с помощта на модерното кино или приказките, с които повечето от нас са отраснали, историята на всяка една епоха е така претворена в съзнанията ни, че дори да не сме ги виждали на живо те вдъхновяват, изумяват и събуждат чувства на преклонение.

Дебели каменни стени, полъха на отминали епохи и всичко това започва още в началото с прекрачване на прага им.

Днес множество туристически агенции предлагат на туристите да се докоснат до мистерията на замъците, организирайки вълшебни и незабравими приключения. Замъкът на река Лоара, Франция; Баварските или Шотландските замъци. Ето и една част от тях:

Общи неща за средновековните замъци

Всички те са част от сгради, резиденции или комплекси от сгради, останали от миналото и били собственост на благородници и феодали. И докато крепостта служела за укрепление срещу военни нападения, то замъкът бил административен център. Всички европейски замъци биват построявани след IX и X в. в годините на френската империя, рицарите и социалния елит. Повечето от замъците са разположени до обработваеми земи или близо до ловни пространства. И точно, както е съвременно устроеният свят, така и в миналото замъците били в центъра на търговски и други занимания. Замъците се строили през цяла Западна Европа, Северна и Южна Европа, както и в малка част от Източна Европа. Днес за тях може да се съди по множество критерии един, от който е архитектурата им.

Топ 10 замъци в Европа

На континента има безброй много замъци. Класацията отбелязва Испания със своите над 10 хил. замъка, следвана от Германия и Бавария със своите малки и големи замъци, чиято бройка дори не е известна.

Всеки един от замъците си има своя уникална и грабваща интереса история, а така и Шотландия, Италия, Англия, Румъния, Хърватска, Франция оставят своят отпечатък в миналото с построяването на свои замъци.

Ето и топ средновековните замъци в Европа:

Замъкът Хоенцолерн в Германия

Той е известен с латинското Burg Hohenzollern, той бил резиденция на династията Хоенцолерн. Намира се на връх Хоенцолерн в Апли планина на само на 50 км от Щутгард. Много пъти е възстановяван от покушения, нападения и грабежи, но и до днес е запазил автентичността си. Създаден е по времето на крал Фридрих Вилхем IV и с ръководството на Фридрих Аугуст Щюлер. Стилът и архитектурата са му неоготически и сходни със замъците от река Лоара. На това място и до днес се съхранява короната на Вилхем II, писмо на Джордж Вашингтон, лични вещи на Фридрих Велики и т.н.

Дамският замък Шенонсо, Франция

Той е смятан за една от най-елегантните постройки в Средновековието. Намира се само на 30 км. от град Тур и е построена на река Шер. Свързан е с бреговете, чрез широк мост. Замъкът и до днес пази своята петвековна история и управлението на владетели като – Катрин Брюнсон, Мария Стюарт, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лотарингска, мадам Плуз, мадам Дюпен, Габриела Дестрие. Именно от техните години идва и името му Дамският замък. Според експертите самата същност на замъка лъха от енергия и живот на дамите обитавали го някога и преобразили архитектура и изящество във великолепна хармония и творение на изкуството. И до днес Дамският замък на е като приказна картина от миналото.

Замъкът Кастел дел Монте, Италия

Той се слави като най-старият замък на континента. Създаден е през XIII в. от император на римската империя Фридрих II. Намира се на малко хълмисто място в Санта Мария дел Монте, Апулия и представлява осмоъгълен бастион. Всяка от стените му има 8 стаи. Октагонът е създаден по идеята за квадрат или кръг и символизира небе и земя. Замъкът Кастел дел Монте е съчетание между средновековна военна архитектура и класическа античност. Той съчетава северноевропейска готика и по нищо не прилича на традиционен замък. Предполага се, че някога императора го е използвал за ловна резиденция, научни открития, следене на звездите и оргии. В годините това място се превръща в затвор и убежище за избавление от чумата. Днес замъкът Кастел дел Монте е едно от наследствата на ЮНЕСКО, а самият император е изографисан на монетите от едно евроцент.