Тригор – очарование от Средновековието

Trogir

Тригор – очарование от Средновековието

Ако Средновековието от край време ви привлича като магнит, то очарованието от средновековието в Тригор ще остави без думи. Ако това е вашата несбъдната мечта за едно невероятно приключение.

История на Тригор

Ако Миналото на отминалото време ви нашепва за Тригор, то време е да стегнете куфарите и да се запътите натам. Няма начин да не ви се понрави, това, което може да предложи тази дестинация. В нея може да зърнете запазени от периода на града останки, за Цяла Европа. Често пъти този град е наричан музей, именно заради архитектурата си от Средновековието.

Тук се намират и плитвичките езера

Днес съвременният Тригор се простира над два острова и на континенталната част на Дамация. В сърцевината му е старинен център, намиращ се на по-малък едноименен остров. Последният е сякаш сгушено пеленаче между брега и друг остров, носещ името Чиово. По уличките, отрупани с павета се минава измежду различни по стил и архитектура сгради, романски, ботически, барокови. Всички те сякаш разказват своите истории и подканят посетителя да се впусне в приключение.

Забележителности в Тригор

Град Тригор е основан през III в. От колонисти гърци, но от това време не е съхранено нищо. Тогава сарацините разрушили Трогир, но не след дълго той бива възстановен и разцъфтява. В него кули, крепости, дворци и жилищни сгради датират за прехода.

Днес Трогир е един от многото в списъка на ЮНЕСКО.

От него всеки гост си тръгва с микс от емоции, гледки и истории, вкусна храна, чистота на вода и въздух идващи от Адриатика. Всичко това обагрено в краските на съвремието, а именно представления, модерни яхти и кафенета, разходки с подводници и т.н.

Подводниците за туристически разходки край Трогир предлагат в летния сезон чудни пейзажи и гледки, сред плитвичките езера.

В летния сезон в крепостта построена от венецианците се изиграват интересни представления под открито небе.

В катедралата „Св. Лаврентий“  може да се види едно величие неописуемо за Средновековния Трогир.

Всичко това може да е част от вашата незабравима лятна почивка и още изненади, които е подготвил този град.

Ако пък е време да планирате зимна почивка, вижте някои съвети за ски в планината тук.