Тъмната страна на слънцето – рак на кожата

рак на кожата

Според изследвания на съвременната медицина, 80% от случаите на смъртност причинени от рак на кожата са в резултат на меланом. Той представлява 10% от всички туморни кожни заболявания. Открито в ранна фаза заболяването може да е лечимо, чрез операция, която го отстранява напълно.

В напреднали стадии, често се налага и друг вид лечение или такова съпроводено с други терапии. Доценти и професори са на мнение и, че меланомът нелекуван може да доведе до прогрес във всички части от тялото. Той засяга черен дроб, бели дробове, мозък, кости и т.н.

Подобно състояние в медицината е известно като агресивна форма на рак на кожата или метастазирал меланом.

Рискови фактори на рак на кожата

Най-голяма опасност за заболяване от меланом има при хората със светла кожа. Те са по-чувствителни към слънце. Слънчевите лъчи проникват през цялата дебелина на кожата, преминават в епидермиса и достигат до вътрешните пластове.

Генната разположеност също изиграва предразполагаща роля към заболяване от рак на кожата, както и кожата, която има много бенки. Прекомерното излагане на изкуствени източници на слънчева светлина, каквито са солариумите, увеличава риска двойно. Това може да предизвика мутации в клетките на меланоцит и това да доведе до образуване на заболяването меланом. Към рискови фактори се отнасят и замърсената околна среда, предразположеност към вируси и други.

Симптоми на рак на кожата

В много от случаите да се направи разлика между меланом и обикновена бенка е значително трудно. За да бъде направено това, медицината създава нов подход наречен акроним. Той се базира на няколко етапа, в които изследва въпросните бенки. Акронимът проучва – асиметрия на бенката; промени в цвета; вариации в размера; грапавина, форма и т.н. Първите изследвания се правят след консултация и по препоръка от страна на дерматолог.

Лечение и превенция на рак на кожата

Терапиите при меланом на кожата са няколко вида – оперативна намеса, химиотерапия, фотодинамична, биологична, таргетна, лъчетерапия. Така например при таргетните методи на лечение на меланом се използват лекарствени средства, които спират растежа и развитието на ракови клетки, без да нарушават целостта на здравите такива. При лечение на меланом се използват нови медикаменти наречени би-раф. Този вид терапия се прилага единствено при пациенти, с диагностицирана мутация на туморни клетки. За да се установи наличие на мутация се назначават специални изследвания на съответния тумор.

Какво показват статистиките

Рак на кожата е една от разпространените туморни форми през изминалите години. Статистиките у нас показват, че от 4304 диагностицирани тумора 12,4% са по кожата. От тази справка става видно и, че 95% от видовете рак не са меланоми, както например базалноклетъчен карцином. Над 200 хил. души годишно в цял свят разбират, че имат меланом, от тях 65 хил. попадат в смъртните случаи.

Статистиките са стряскащи и по-отношение бъдещото развитие на меланомното заболяване. Оказва се, че до 2030 г. смъртността в резултат на ракови заболявания по кожата, ще се увеличи с 80 хил.

Оказва се, че меланомът засяга хора в по-ранна възраст от 25 и 65 години. В страната ни годишно заболяват 470 души, от които 180 умират всяка година.

Медицина и клинични изследвания работят в превенция за преодоляване и лечение на заболяването по кожата.

Защита от рак на кожата

Предпазване от тумор на кожата, задължително трябва да е свързано със защита от UV лъчите. Защита от силното слънце е нужна по всяко време. Сянка по време на летните горещини, защитна козметика, носене на шапка и очила, дрехи покриващи цялото тяло са само малка част от нещата, с които може да си осигурим по-добро здраве за кожата и тялото. Това съветват специалистите. Наред с тези съвети, те споделят, че нанасянето на защитни кремове срещу вредните ултравиолетови лъчи трябва да става 2 часа преди излагане на слънце. Колкото по-силно е слънцето, толкова защитния фактор, трябва да е по-висок.

Защити от UVB лъчи с продукти SPF

Те са с високи показатели над 95% и до 98%. Специалистите съветват още със стоенето в солариум да не се прекалява. Любопитен е и факта, че в страни от Западна Европа се изисква писмено съгласие на родителите за непълнолетни деца, посещаващи солариуми. В самите СПА центрове, около солариумните кабини пък се изисква да бъдат поставяне табелки, предупреждаващи за опасността за живота и здравето.