Какво трябва да знаем за захарната болест – диабет

диабет

Диабетът е една от болестите на настоящият век. Това е заболяване, с което трябва да се научим да живеем, а за да е възможно това е добре да имаме повече информация около нея.

Какво представлява захарната болест

Какви видове диабет съществуват; кой е най-застрашен и какви са симптомите на това заболяване. На всички тях потърсихме отговори в медицински материали и мненията на специалисти. Ето и едно обобщени изложение на тема Диабет:

Какво представлява захарната болест:

Тази болест се проявява като нарушения в обмяната на вещества в човешкото тяло. Рискови фактори са наднормено тегло, затлъстяване, наследственост, високи нива на кръвното, нарушения в метаболизма. Застрашени са дори деца, които се раждат с телесна маса над 4 кг. Много застрашени са и хората, които страдат от стрес или инфекциозни заболявания.

Храната е основен източник на енергия. Сред основните съставки са мазнини, белтъчини, въглехидрати. В големи количества, те присъстват в тестени храни, ядки, картофи, плодове и сладки изделия.

Разграждането им става от глюкозата, от която клетките създават енергия. За постъпване на глюкозата в клетката е нужно участието на инсулин. Последният се създава в клетка наречена бета-клетка и се разполага зад стомашната жлеза, медицински наричана панкреас.

Споменатите клетки отделят инсулин директно в кръвообращението. При наличие на диабет се нарушава действието на инсулина в периферните тъкани – мастна, мускулна и чернодробна. Това води до повишена глюкоза. За здравите хора тези стойности са 6,1 ммол/л и тва е вредно за организма.

Видове диабет:

Болестта се дели основно на два типа:

Захарен диабет 1-ви тип, който представлява намалено образуване на инсулин от панкреаса. В резултат на него пациентите ежедневно си инжектират инсулин, за да поддържат нормални кръвни захари.

Захарен диабет от 2-ри тип, при който в резултат на нарушена динамика на секрецията на инсулин и действието му в тъканите по периферията. Лечението на диабет изисква подходящ хранителен режим, балансирана активност и прием на медикаменти. В даден етап от развитието си, захарният диабет може да наложи допълнително снабдяване с инсулин.

Рискови фактори за проява на захарна болест:

Хората над 45 години са по-силно застрашени от заболяване. Към рисковите групи се отнасят още хората с високо кръвно налягане, висок холестерол, роднини страдащи от диабет и жените с висока кръвна захар по време на бременност.

Симптоми на захарен диабет:

Според клинични признаци 1-вият тип се проявява като жажда, често уриниране, отпадналост, намаляване на теглото Тези симптоми се проявяват внезапно и са ясно изразени.

При захарен диабет от 2-ри тип, често липсват клинични признаци. В отделни случи може да се наблюдава бавно зарастване на кожни нарушения и рани, сърбежи, инфекции и т.н.

Научете за захарта и това как си партнира с кожата ни.

Още симптоми на захарната болест са:

Раздразнителност и силна умора; повишаване на глада; замъглено виждане; изтръпване на крайници или гъделичкане в различни части на тялото; инфекции по венци, кожа и пикочни пътища.