Странните тропически плодове

тропически плод

Странните тропически плодове имат много лица, но тези два определено ще събудят интереса ви!

Драконов плод – това е един от най-красивите плодове на Централна Америка и Мексико. Той има различни цветове и размери. Червеният драконов плод притежава обвивка и вътрешност в червено, а питаята е жълта от вън и бяла от вътре. При червената питая кората е червена, а вътрешността бяла. На някои места този плод е известен и като питахая. Плодовете на драконовия плод достигат до 1 кг. и представлява пълзящ кактус. Стеблото му наподобява стълб увит и забоден в земята.

Растението Драконов плод обича влага и топлина. Прекалените дъждове не му се нравят особено, защото водят до загниване на плода.

Питахаята цъфти само нощем, когато бива опрашвана от прилепи и пеперуди.

Плодът на Драконовото растение има фина, сладка, кремообразна сърцевина, която може да бъде изгребана с лъжичка. Консумира се леко охладен, а вкусовите качества наподобяват сладък коктейл. От сърцевината на Драконовият плод се правят концентрати за алкохолни напитки. Хранителните стойности на плода са богати на витамин С, фибри и минерали. Вкусът му е много сочен и това го прави изключителен за салати.

Както повечето тропически плодове и питаята е фаворизиран, поради лечебните качества, които има. Използва се при диети, притежава ласатовидни, антиоксидантни и пречистващи свойства. Изключително благоприятства състоянието на диабетици. Драконовият плод е богат на каротин и витамини от група В, които допринася здравето на очите, костите, холестерола, метаболизма и апетита.

Каки или персимон – са от тропически плодове на пазарите в Китай, Корея, Виетнам и Япония може да се намери този непознат за нас тропически плод, известен като каки или персимон. Той има специфичен вкус и цвят, а това го прави така уникален и запомнящ.

На пръв поглед може да бъде оприличен с домат. Има дори дръжка, а цвета му е от жълт, оранжев и до червен. В суров вид персимонът се реже и се хапва като ябълка, а когато е много узрял, вътрешността му е като паста, която може да се гребе с лъжица. На вкус плодът на Каки наподобява синя слива или фурма. Използван е често в кулинарията за създаване и украса на множество сладкиши, салати, кейкове, зърнени закуски и други. Бере се в полу зряло състояние, след което се оставя на стайна температура, за да до узрее.

В Северен Китай Персимонът се оставя на дървото да узрее и да изсъхне, също като нашенският мушмул. Съхранява се със сушене в порядъка на 3 дни и на пряка светлина. Вкусът и цветът му наподобяват и смокиня, но при какито, липсват семки. Добре се съхранява в лимонова вода, оцет и пунш.драконов плод

В някои райони на Манджулия листата на Каки се използват за чай. В тях има високо съдържание на калий, фибри, манган, желязо, магнезий, витамин С и калций. Богат е и на бета каротин, а това прави плода изключителен в бора с атеросклерозата и мастната обмяна.