Тиквата за Хелоуин, носителка на здраве през зимата

Тиквата за Хелоуин, носителка на здраве през зимата

Тиквата за Хелоуин, тази така усмихната и светеща в деня на Хелоуин „приятелка“ може да е чудесен помощник за здравето и красотата ни през зимата.

Освен да украсим домовете на деня на тиквите, с тиквата за Хелоуин, може да приготвим и вкусни рецепти за трапезата.

Тази оранжева, твърдокора и кръгла топка, има множество полезни качества, богат хранителен състав и е незаменим спътник за имунитета през зимата.

Тиквата за Хелоуин – здраве през зимата

Тиквата е полезна и това са го знаели още нашите баби. Тя помага за редица болежки, а днес дори диетолозите я вписват в най-ценните си съвети. Когато редовно хапваме тиква можем да подобрим състоянието на черния дроб и общия тонус на организма.

Какво не знаем за тиквата:

Класическата рецепта за приготвяне на тиква е печена на фурна и поръсена със захар. Тя е богата на глюкоза и витамини.

Сурова и настъргана тиква, може да се сервира и като салата. Тя е чудесна за сутрешна закуска – богата, хранителна и тонизираща.

Тиквата се бори успешно с нормалното телесно тегло. В нея се съдържат много белтъчини, полезни мазнини, витамини и други състави. Тиквата повлиява благоприятно за тонуса и състоянието на организма и затова в есента и зимата се използва за всякакви десерти, кулинарни специалитети и ястия, без ограничения.

В тиквата се съдържат витамини А и Е, както и много фибри, които забавят процесите на състаряване на кожата.

Диета с тиква

Диетолозите споделят, че само за две седмици диета на тиква, помагат за сваляне на 5-7 кг. от телесното тегло. Единственото условие за всеки решил да се подложи на тиквена диета е да е в добро здравословно състояние и да не хапва тиква след 18 часа.

1. Ден първи с диета от тиква

За закуска се препоръчва настъргана тиква и моркови и изцеден лимон. Подходяща е и кашата от тиква, която се сварява и се подправя с булгур, задушава се и се консумира вече готова. За обяд е позволена супа от тиква, подправена с пиперки, морков, домат, сол и зехтин. За вечеря е идеална печената тиква.

2. Ден втори на диета с тиква

Закуската остава една от двете споменати в първия ден. За обяд зеленчукова супа и палачинка с тиква. За вечеря печени ябълки или сушени сини сливи.

3. Ден трети на тиква

Закуската една от споменатите в двата първи дни. Обядът е от супа топчета и парчета тиква. Вечерята е салата от тиква и друг плод (ябълка) с парче сухар.

4. Ден четвърти на диета с тиква

Закуската е или каша от тиква, или салата от тиква. Обядът зеленчукова супа с тиква, а вечерята рагу от моркови, тиква, чушки, гъби и зехтин.

Диета с тиква може да се прави в продължение на 2 седмици, а през този период се препоръчват чайове с лимон и черно кафе без захар. Вечерният чай трябва да е зелен чай с лъжичка мед.

Научете още за празника на Хелоуин