Честит Ден на будителите

Денят на будителите

О, неразумни и юроде! Поради что се стремиш да се наречеш болгарин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?…

Честит да е Денят на народните будители!

С тези слава Паисий Хилендарски се обръща към народа в своята „История славянобългарска“, а дали монахът е знаел, какво се крие зад неговата книжница и какви времена ще настанат, можем само да догатваме.

На 1 ноември родолюбци и просветители честват Денят на народните будители.

Имената им са безчет и споменавайки го, рискуваме да изпуснем важни видни личности. На този ден всички с поклон помним техните дела и подвизи в името на българската писменост, култура, просвещение.

Първи ноември е денят, в който България ознаменува делото на народните будители – книжовници, просветители, революционери. Всеки един от тях е съхранил морала на нацията, ценностите на българската държава, разпалвал е стремежът и възраждал образованието, за да има днес с какво да се гордеем и да се чувстваме част от един Велик народ.

Празникът 1 ноември е официален за страната ни и по традиция се отбелязва с големи шествия и запалени факли.

За първи път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1990 г. Още в онова време за покровител на българския народ и държава е почитан Свети Иван Рилски (Йоан).

През вековете на османско робство народа ни обича и се прекланя пред него, а днес той е издигнат като образ на любовта към ближния, родината, себеотдаването  безкористността.

Предложение 1 ноември да е Денят на българските будители е внесено в правителството през 1922 г, от Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение. В инициативата вземат участие Иван Вазов, Адриана Будевска, Стилиян Чилингиров.

През февруари на 1923 г., цар Борис III подписва закон за официално признаване на Денят на народните будители.

По времето на комунизма, през 1945 г. денят е забранен за празнуване, но много български села, продължават да помнят датата и да празнуват по стари български обичаи.

В октомври месец на 1992 г. Първи ноември отново е обявен за национален празник и неприсъствен учебен ден за всички учебни заведения в страната.

Година по-рано 1 ноември се чества и като Ден на българската наука и Ден на българската журналистика.