Хелуин и още 5 празника през октомври, чествани по света

Хелуин и още какво крие за нас всеки Октомври!

Пъстротата на октомврийските дни не се изразява единствено в есента и не само Хелуин се чествани по света.

Изобилие, разкош, веселие, карат милиони хора да преоткриват битовизми.

Всичко това е превърнало дните на десетия месец от годината, в така изящна сбирка от поводи за веселие, срещи и много шум.

Много са на мнение, че Февруари месец е най-изпъстрен по отношение на празниците, но се оказва, че и Октомври не изпада от класацията.

Денят на тиквите – Хелоуин

Денят на тиквата или светиите духове по католическите вярвания, известен и като Денят на Вси Светии. Този празник се чества години наред в страните – Великобритания, Канада, САЩ, Ирландия.

Днес много християнски страни от Европа също отдават значение на този ден. Децата се обличат в карнавални костюми и обикалят от дом на дом. Те искат лакомства, а ако някой има „смелостта“ да им откаже, го чакат куп погодени „номера“.

Денят на Хелоуин се чества на 31 октомври.

Освен Хелуин има още празници в октомври, празнувани по света!

Фестивал на китарите

През октомври месец в Буенос Айрес, Аржентина празнува – чрез фестивал на китарите своя ден. Китаристи от цял свят, се насочват главно към Латинска Америка. На този ден цял Буенос Айрес е озвучаван от нежна, мелодична и често напомняща латино музика.

Денят на кестена

През октомври месец Франция празнува – Денят на кестена. Предвид, че французите от край време са умели кулинари на този празник се приготвя истинско пиршество от храни. Уникални кулинарни творения могат да се вкусят от рано сутринта.

По улиците на Франция се носят неустоими ухания от салати, ризото, торти и сладкиши с кестенов крем, шоколоадово-кестенов мус и още, и още…

Според специалистите по кулинарни произведения тези гозби не могат да омръзнат, защото кестенът предполага множество и неограничени експерименти. Той е използван, както в сладките, така и в солени и в кисели ястия и храни.

Празникът Крава Чаут

През октомври месец в Индия се чества – празникът Крава Чаут. Той е празник на романтиката и нежността. Изразява се като танц, представени от омъжени жени, които играят за благополучие, здраве и дълголетие на съпрузите си.

Празникът се чества на 4-т ден от пълнолунието по древно гръцкия календар. Тогава жените постят.

Рано в утринта на този ден жените посещават храма, облечени в най-красивите си одежди, а ръцете и лицата им са изрисувани с кана.

В навечерието, когато луната се покаже, омъжените дами играят своите ритуали под лунна светлина и не откъсвайки поглед от нея.

В ръката всяка жена държи сито и наблюдава всичко през него, а след това поглежда мъжа си в очите, отново през сито, с цел да премахне всичкото зло насочено към него.

В знак на благодарност, мъжът дарява на жената куп подаръци и подава храна в устата, в знак на край на постите.

Селунското небе в октомври

В Сеул, Южна Корея не е нужно да е Нова година, за да има заряд от фойерверки. На този ден, през месец октомври се събират най-великите пиромани в света, за да покажат магията и вдъхновението, на които са способни.

На този празник, цялото небе над Сеул е обсипано с множество звезди. Палят се огньове и се създават живописни цветни картини, които дори най-добрия художник, не би успял да олицетвори по подобен начин.

Подобно на Хелуин и този празник е изпъстрен в огнени цветове на жълто, червено и оранжево!

Ден на ябълката

През октомври месец Британия празнува – Денят на ябълката. Той се чества на 21 октомври и по време на него най-важен елемент е „забранения плод“.

Според организаторите на празника в Британия, библейският плод е символ на многообразие и символ на аспект от човешкия живот.

Ябълката представя физическо и културно многообразие, а кулинарният пир от ябълки е знак за това, че хората не трябва да забравят за началото на съществуването си.

Този ден в Британия се отбелязва с много веселие, забавни и увеселителни игри, стрелби с лък, състезания и други.

Научете повече за ползите от приложението на тиквата, освен самия празник Хелоуин…