Тъгата по дома у децата

Тъгата по дома у децата

Кратките раздели с дома по време на лятна ваканция, семейна почивка, отпуска, лагеруване,  не са необичайни, смятат специалистите и те провокират най-силно тъгата по дома у децата.

По-често страдат децата, а родителите са тези, които могат да усложнят създалата се ситуация.

За да не се стига до там, че и вашето дете да тъгува по време на почивката на море, планина или някое курортно местенце, научете как да предвидите всичко и да се справите с всеки извънреден проблем.

Тъгата по дома е силен израз на нещо, което детето тай в себе си. Това може да е раздяла с друг член на семейството, тежка загуба, стрес, дори смърт. Това се отразява депресиращо, но малчуганът може да се почувства и силен и уверен с помощта на родителя.

Често децата страдат заради вещи или любими животни и хора. Бързо обаче отшумяват симптомите при новата аклиматизация. За да сте от полза за временното неразположение на детето си, научете се да:

Как да помогнем да детето да преодолее временната промяна?

Етапите са три според специалистите – подготовка, оставане на детето и раздяла. Думите, които се изричат преди раздялата (в случай, че детето няма да е с родителите си) са от значение. От тях зависи дали детето ще страда, дали ще се отдаде на депресия или ще си изкара ваканцията добре. Представяне на лагера, плувните басейни, лодките и всички съпътстващи забавления като езда, стрелба с лък и подобни могат да се сторят развлекателни и за детето, дори в тъжния момент.

В случай, че обяснявате на детето, какво е тъга по дома, не бива да се задълбавате в темата. Кажете само, че стомахчето може да се присвие и това е липсата по дома и близките, но след ден два напълно ще забрави за това усещане.

Когато детето ви попита, какво да прави, когато му липсвате, обяснете му, че всички деца изпитват това. Нека тогава ви се обажда по телефона или да играе нещо, което ще го занимава.

Посъветвайте детето си на ваканцията да се запознае с другите деца. Така ще намали липсата, че не сте покрай него.

Когато детето ви се обажда по време на ваканцията си на лагера, опитайте се да звучите винаги бодро и приповдигнато. Казвайте му, че сте сигурни, че си е изкарал страхотно днес и го подтиквайте да разкаже някоя забавна случка. Не забравяйте да го хвалите и да го окуражавате.

Други случай на тъга по дома и изхода от тях:

Съществува и момент, когато детето не успява да преодолее тъгата по дома. Тогава не го карайте насила да ходи на лагери. Обяснете му, че навярно трябва да порасне още и само ще пожелае да отиде на лагер.

Никога не упреквайте, не укорявайте и не обвинявайте детето, за нещо, което не е направил както трябва по време на лагеруването.

Научете се, да комуникирате с детето си и не го оставяйте да го обземе апатия.

Ако детето ви често страда от тъга за дома (или не познава това усещане има опасност да е свръх инцидент свързан с душевни преживявания. Много вероятно е и детето да изпитва чувства различни от вашите, но вие винаги трябва да сте подготвени, да ги приемате и да му помагате да се справя по-леко.