10 тайни за кафето

ползи от чаша кафе

Какво не знаем за така ароматната, вкусна и докосваща всяка клетчица на сетивата ни сутрешна чаша кафе. Предлагаме ви да научите 10 тайни за насипното, пакетирано, еспресо, черно или както го обичате рано на зазоряване – кафе!

За да изпитате истинско удоволствие, освен чашата, в която го наливате, за да докоснете аромата и вкуса, се спряхме на 10 общоизвестни тайни, направени след редица изследвания и доказани факти.

10 тайни за кафето

Именно заради тези проучвания пакетираното кафе спечели и класацията пред насипното, ето и нея:

1. Насипното кафе, колкото и да ви убеждават е с неясен произход. Може да има етикет с информация за производител/вносител, кой, кога и как го е пакетирал, но реално тя остава тайна само на продавача.

2. Насипното кафе остава на заден план пред пакетираното и защото няма срок на годност, а това, че чувала, от който се изважда е стоял с неизвестен срок отворен, може да говори само едно – загуба на аромата.

10 тайни на кафето

3. Насипното кафе може да е изложено в магазина в най-красивата панера, буркан или чувалче, но преди да стигне до нея, никой (поне не и купувача) не знае как е транспортирано.

4. Специализираните магазини за кафе, които предлагат насипно, държат отворени чувалите и пряко изложени на влага, светлина и въздух. Това уврежда качествата му.

5. Насипното кафе се съхранява във въздухопропускливи чували на тънки власинки. През тях достъпа на всякакви бактерии е неограничен.

 

6. Учените са стигнали и до заключение, че печенето на кафе на зърна загубва 30% от аромата им след съхраняване в отворени съдове, чували, контейнери след, като е изпечено.

7. След 2 седмици престояване на кафе в отворен съд, кафето губи от аромата си с до 56%.

8. Печенето на кафе променя и вкуса не само аромата, ако е изложено на външни фактори от споменатите.кафе за добро утро

9. Вакумираното кафе в пакетче запазва всички качества и свойства, това също е доказан факт.

10. Опаковката на кафето е изключително важна за дълготрайното му съхраняване, а когато то е извадено от пакетчето, задължително е да се съхранява в кутия за кафе. Последната може да е метална, пластмасова или стъклен буркан, но задължително е да има похлупак.