Апатия – рискове за децата и изхода

Апатия

Как да постипим ако тийнейджърът е обзет от апатия?

Има много случаи, в които забелязваме промяната в тийнейджъра, но често оставаме равнодушни.

Какво е апатия?

Кога обзема децата ни и как да постъпим, когато и в нашия дом завладее територия. Решете сами и вземете нещата в свои ръце.

Не са малко родителите, които са изпитвали разочарование от подрастващото дете. Случаи, в които тийнейджъра забравя за задълженията си, не изпълнява поставените задачи и се отнася с безразличие към заобикалящият го свят. Съществуват множество причини, които могат да доведат до подобно поведение.

Кога настъпва апатия у децата:

Детето има за пример възрастен, който се държи безотговорно и самото то става негов поддръжник.

Когато има ясно изразен авторитарен родител, който непрестанно критикува, то пасивността у детето може да вземе превес и да го превърне в ленивец.

В случаи на апатия, като заболяване, общите симптоми са – обща отпадналост, нисък хемоглобин, ниско кръвно налягане, хормонални смущения.

В моменти, когато и двамата родители са обзети от работа и личен живот и не обръщат внимание на детето. Тогава настъпва момент, когато то спира да се старае, защото няма кой да го оцени, похвали, помилва.

Апатия – рискове за децата и изхода

Тийнейджърската възраст има множество разновидности и при много деца се проявява в ограничаване на контактите, ниска общителност, а това води след себе си и спад в учението и активността на подрастващият.

С особена значимост при момчетата е нуждата от хоби. Такова може да е всяко и да ги кара да бъдат внимателни, грижовни, да изразходват енергията си и т.н. Уважавайте страстта на вашият тийнейджър и ако желае домашен любимец не го лишавайте от него.

Липсата на баща в семейство с момче в тийнейджърска възраст, също води до проява на апатия. Тя може да направи момчето слабо, безволево или разглезено.

Прекалената взискателност и високите изисквания за дисциплина, интелигентност и сериозност, карат тийнейджъра също да загуби интерес към околния свят. Често родителите не разбиращи неговия свят имат прекалено нереални очаквания за самия него.

Апатия – изходът

Привидно безразличие и неангажираност у тийнейджъра може да се наблюдава и там, където детето не е срещнало нужната подкрепям, в момент на стрес, уплаха, сълзи.

В случаи, че една от споменатите причини съществува и е проява на апатия у вашето подрастващо момче, то може да промените ситуацията. Това може да стане като помогнете на детето да изгради свой стереотип на поведение.

Вижте какви сме според изразяването на гняв.

За целта насърчавайте тийнейджъра, не го корете и критикувайте прекалено, хвалете го по-често, изслушвайте го, бъдете искрени и не го лъжете.

Само така може да създадете благоприятна среда и заедно да преодолеете апатията у тийнейджъра.