Апатия – рискове за децата и изхода

Апатия

Как да постипим ако тийнейджърът е обзет от апатия?

Има много случаи, в които забелязваме промяната в тийнейджъра, но често оставаме равнодушни.

Какво е апатия?

Кога обзема децата ни и как да постъпим, когато и в нашия дом завладее територия. Решете сами и вземете нещата в свои ръце.

Не са малко родителите, които са изпитвали разочарование от подрастващото дете. Случаи, в които тийнейджъра забравя за задълженията си, не изпълнява поставените задачи и се отнася с безразличие към заобикалящият го свят. Съществуват множество причини, които могат да доведат до подобно поведение.

Кога настъпва апатия у децата:

Детето има за пример възрастен, който се държи безотговорно и самото то става негов поддръжник.

Когато има ясно изразен авторитарен родител, който непрестанно критикува, то пасивността у детето може да вземе превес и да го превърне в ленивец.

В случаи на апатия, като заболяване, общите симптоми са – обща отпадналост, нисък хемоглобин, ниско кръвно налягане, хормонални смущения.

В моменти, когато и двамата родители са обзети от работа и личен живот и не обръщат внимание на детето. Тогава настъпва момент, когато то спира да се старае, защото няма кой да го оцени, похвали, помилва.

Тийнейджърската възраст има множество разновидности и при много деца се проявява в ограничаване на контактите, ниска общителност, а това води след себе си и спад в учението и активността на подрастващият.

С особена значимост при момчетата е нуждата от хоби. Такова може да е всяко и да ги кара да бъдат внимателни, грижовни, да изразходват енергията си и т.н. Уважавайте страстта на вашият тийнейджър и ако желае домашен любимец не го лишавайте от него.

Липсата на баща в семейство с момче в тийнейджърска възраст, също води до проява на апатия. Тя може да направи момчето слабо, безволево или разглезено.

Прекалената взискателност и високите изисквания за дисциплина, интелигентност и сериозност, карат тийнейджъра също да загуби интерес към околния свят. Често родителите не разбиращи неговия свят имат прекалено нереални очаквания за самия него.

Привидно безразличие и неангажираност у тийнейджъра може да се наблюдава и там, където детето не е срещнало нужната подкрепям, в момент на стрес, уплаха, сълзи.

В случаи, че една от споменатите причини съществува и е проява на апатия у вашето подрастващо момче, то може да промените ситуацията. Това може да стане като помогнете на детето да изгради свой стереотип на поведение.

За целта насърчавайте тийнейджъра, не го корете и критикувайте прекалено, хвалете го по-често, изслушвайте го, бъдете искрени и не го лъжете.

Само така може да създадете благоприятна среда и заедно да преодолеете апатията у тийнейджъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *