Тайните на пчелния мед

меда

От най-древни времена населението на Средиземноморския басейн приема пчелния мед като изключително средство за профилактика и лечение.

Хората в миналото го смятали за основно помощно вещество, някои дори вярвали, че медът се стича от небето, а пчелата го събира, за да занесе като дар на човека.

Така пчелният мед се сдобил със слава и божествена значимост още в праисторията, а пчелните продукти били използвани при всякакви заболявания. Днес те се нареждат на първо място сред природните биологично активни вещества.

История на меда:пчелния мед

Прилагането на меда по ректален път, съществува от 1500 г. пр. Хр. Още тогава египтяните правели свещи с меден състав.

Хилядолетия по-късно, великият медик и учен Хипократ прилага естествения продукт в редица свои открития за справяне със стомашни проблеми.

Същност и характеристики на пчелния мед:пчелния мед

По дефиниция медът няма равен на себе си и никоя друга съставка – естествена или изкуствена, не може да го замени. В зависимост от вида на растенията, пчелите създават различни по вид медни произведения.

Така медът се дели на: монофлорен, получен от растение и градински чай; полифлорен, какъвто е меда от лавандула и нектар, създаван от микс растения.

Специалистите смятат, че всеки човек, който не страда от алергия към меда трябва да стартира деня си с лъжичка мед на гладно, а за децата дажбата трябва да е на половина.пчелния мед

Медът, пчелното млечице, цветният прашец и прополисът са чудни дарове на природата. Те допринасят човешкото здраве и повишават естествената устойчивост в имунитета, дарявайки голяма доза красотата на организма.

Медът е естествена сила дадена ни от природата. Днес медицина, наука и козметика го признават единодушно за отлична храна богата на аминокиселини, витамини и минерали.

Качествата на меда и прополиса са утвърдени за регенериращи, болкоуспокояващи, против вирусни и противовъзпалителни.

Медът е отлично средство за добро настроение и здраве. Той доставя свежестта на кожата и хубавия тен. Ценните качества на пчелните продукти са всепризнати и по отношение благоприятното му въздействие над храносмилателната система, лековит е за стомашната лигавица и успокояващ срещу дразнения и болка. За по-бърз ефект срещу стомашно-чревни заболявания се препоръчва прием на мед на всеки половин-един час преди или до три часа след хранене.

Всекидневният прием на мед може да създаде благосъстояние в организма и да повлияе нивото на хемоглобина.пчелния мед

Пчелите създават прополис от смола в пъпките, листата и клоните на растенията. Процедурата продължава в смилане и смесване с восък, след което се използва за защита и запечатване на кошерите. По този начин кошерът с пчели е защитен срещу външни нападения от бактерии, вируси и гъбички.

Прополисът има доказани антибактериални качества, антивирусни и антимикотични свойства. Той действа като имуностимулант, лекува и подхранва човешкото тяло. Имуностимулиращата субстанция е смолиста и се създава от медоносни пчели. Такива са наречени ApisMellifera. Тяхната работа се свежда до събиране на пчелен състав от растителни източници.

Съществува голяма разлика между пречистения и суров прополис. В пречистения прополис се съдържат само най-добрите съставки и липсват восък и вредни вещества. В суровия прополис има множество примеси като восък, пестициди и други замърсявания, които могат да провокират алергични реакции.

Характерно за суровия прополис е, че не се разтваря във вода и не е препоръчителен за хора, страдащи от проблеми с дишането или преглъщането. Продуктите от пречистен прополис могат да се комбинират с билкови екстракти и олигоелементи.

Съставът в прополиса може да отключи естествените защити и силите в организма, както и да въздействат като защитна сила срещу инфекциозни огнища. Най-лечебните качества на прополиса са наречени флаваноиди. Последните предпазват мембранните клетки и действат антивирусно, антибактериално, като антиокислител и имуностимулиращо. Те повишават естествената стабилност в организма и предпазват лигавицата на устата и фаринкса.

Развитие на пчеларството в България:пчелния мед

В България развитието на пчеларството датира от най-стари времена. Още по времето на прабългари, които населявали земите на Азовско море и реките Волга и Кама. На територията на днешна България, климатичните условия са идеални за развитие на пчеларството. Едни от водещите разменни средства в търговията на старите прабългари с Византия, Дубровник и Италия били пчелните продукти – мед и пчелен восък.

Години наред страната ни се е прочувала с произведенията от пчелен мед и висококачествен восък. Интересът към пчеларството в родината ни бързо набира своята популярност по целия свят. С това старите методи и средства за добиване на природния продукт са модернизирани. Не след дълго България се нарежда на първите места в световен мащаб по производство на висококачествени пчелни продукти, включително пчелна отрова.

Любопитни факти за пчелния мед:пчелния мед

Интерес буди факта, че една пчела може да обиколи  4 млн. цветчета и от всяко да събере цветен прашец. Всяка една пчела може да прелети на разстояние 4 пъти по-дълго отколкото е обиколката на Земното кълбо.

Първи данни за съществуване на пчеларството има още в Древен Египет. В миналото медът бил символ на сълзите на бога на Слънцето. В Древна Гърция, по време на олимпийските игри медът бил ползван като целебно средство.

Днес зад всички тези факти в доказателство, стоят безброй приложения на пчелния мед. За тях разказва силата на пчелния мед пренесена от древни времена до наши дни.