5 императорски града на Марко

Приказно обаяние от Ориента, преплетено с история, култура и наследство останало от народите. Някога земите на Мароко били обитавани от векове и пленявали всеки, пристъпил вратата на Сахара. Днес Мароко разказва за своята култура, традиции и обичай и граничи с най-голямата пустиня в света по впечатляващ за човека начин.

Замисляли ли сте се кои са най-интересните градове и места в Мароко. Става дума за имперските градове, такива са: Фес, Маракеш, Мекнес, Рабат и популярната Казабланка. Ако все още се колебаете на къде да се отправете, няма да е трудно с правилния ГИД, план за самолетен полет и точните трансфери, както и избрана предварително дестинация за настаняване. Ето и малко повече инфо около тях:

Casablanca

Казабланка – навярно вече сте чували за едноименния филм с Ингрид Бергам и Хъмфи Богарт. Казабланка е столица на Мароко, славеща се с промишленост и търговия. Тя има международно пристанище и е динамично развиващ се космополитен град. Тя се нарежда като втора по големина в Африка след Кайро. През 1468 г. султан Сиди Мохамед бен Абадала, издигнал града на мястото на барбенското селище Анфах. Дал му името Дар ел-Бейда или в превод Белия дом. Днес Казбланка е съчетание от европейски дух и ориенталски съчетания. В нея има множество престижни университети, красиви сгради в стил ар деко, живописен площад на Обединените нации и още много. Най-голямата забележителност в Казабланка е джамията находяща се на брега на Атлантическия океан. Тя съществува от 1993 г. и е издигната за 60-ия рожден ден на крал Хасан II. Тя е кръстена в негова чест. Проектирана от френския архитект  Мишел Пиносо. Тя е една от малкото, в които могат да влизат хора с друга вяра. Минарето се издига на 200 м. височина и е втората по размери след Мека. В помещението на сградата се събират 25 хил. богомолци, а в двора още 80 хил. Подът е от златист мрамор и оникс покрит от килими. Подпрян е от 78 носещи колони.

rabat-tourism

Рабат – в годините градът е бил център на бурни истории и събития. От 1956 г, страната е обявена за независимо кралство и Рабат става официално столица на Мароко. На това място се разполагат и държавната администрация и правителството, а историята и архитектурата на града допълват културата му. В него се намират кралския дворец, кулата на Хасан, мавзолеят на Мохамед V, крепостта на Шелах, археологически музей, и музей на мароканските изкуства. Рабат е приятно място за разходки из парковете. В него хармонично се преплитат улици, площади и булеварди. Старата част на града или медината е прилагателна величина за туристи и местни. Около околността на Рабат могат да се разгледат множество плажове, като пъстра картина на художник.Marrakech

Маракеш – този град е бил 2 пъти столица на Мароко. Основан през 1062 г., някога цялата империя носела неговото име. Маракеш се намира на възлово място и е един от 4-те имперски града на Мароко. Известен и като Червения град, заради цвета от глина и днес много от Мароко е свързвана именно с него. Барберска легенда разказва, че окраската му се дължи на кръвта, която бликнала и оцветила земята, а това станало по времето, когато мюсюлманите издигнали минарето на джамия Кутубия точно в центъра на града. Днес джамията е задължителна спира на всеки турист . Сред големите и популярни забележителности на Маракеш се нареждат градините Менари, разпростиращи се на територия от 40 хектара. Според гидовете, на това място султаните се срещали с любовниците си. В XII в. е направен басейн с 3 м дълбочина, за да могат воините да тренират в него. През XVIII в. бил издигнат и красив пилон с не малко история. Легендата разказва за него, че султанът  прекарал една нощ на това място със своята избраница и я хвърлил във водата, без да знае дали умее да плува. Дорецът Баия носи името на любимата съпруга на везир Ахмед бен Муса, реген на непълнолетния султан Мулай Абдул Азис. Последният имал 4 жени и 24 наложници, които живеели в охолство и разкош. Той злоупотребявал с доверието и парите на султана и строял сгради със средствата му без негово знание и разрешение. Само палта му бил изграждан цели 14 години, а интериорът отнел годините на най-добрите майстори в империята. Интерес у туриста събужда и ботаническата градина Мажорел, която води своето начало от 1922 г от френския художник Жак Мажорел. Той засадил палма пред вилата си Маракеш. Днес на това място има богата сбирка от кактуси, а това място станало и любимо за Ив Сен Лоран. Последният дори купил синята къща заедно с прилежащата градина. Тя се намирала в мемориалния паметник на световния дизайнер. Сред популярните личности, чиито умове и сърца останали в плен по Маракеш са още имената на Пол Елюар, Мопасан, Чърчил, Ален Делон, Миг Джагър, принц Чарлс. Всички те отсядат и до днес в петзвездния хотел Мамуня. На това място била направена и сватбата на дъщерята на Путин. Интересно място в Маракеш е и площадът Джама Ел Фина, който е уникално място и се намира точно в центъра на града. На него могат да се чуят и видят треньори и дресьори на маймунки, змии, да се видят танцьори, музиканти и певци. Всичко това радва съвременния турист.

Morocco 3

Мекнес – това е най-малкият от императорските градове. Мекнес става столица през 1672 г, когато на власт стъпил Мулай Исмаил. Султанът разрушил кралския дворци в Маракеш, за да се възползва от материалите за алата в ново обитаемата столица. Така започнал да ръководи и повечето строежи. Той е смятан за велик пълководец, защото обединил Мароко, но въпреки това е приеман за жесток човек. Историите разказват, че владетеля екзекутирал наказан. Преданието имал повече от 500 жени и над 800 синове. В мавзолеят Мулай Исмаил се намира саркофага – неговият и на двамата му сина, както и на първата му съпруга, която ги е родила. В музеят се пазят и 4 стенни часовника, пищно украсени и подарени от френския крал Луи XIV, като жест на извинение за отказа си дъщеря му да стане негова жена. Причината кралят Слънце да откаже била, че знаел, колко жесток може да бъде Мулай Исмайл. В Мекнес се създава най-доброто вино в цяло Мароко.Kasbah-Ait-Ben-Haddou

Фес – това е най-древният от имперските градове. Основан в 809 г., Фес е успял да запази привлекателността и облика на средновековен мюсюлмански град. Наричан град на интелектуалните и религиозни хора, той е център на кралство. На това място бил открит първия университет в света „Ал Карауин“, през 859 г. Негова създателка била жена наречена Фамал ал Фихри, с тунизийски произход. Висшето училище е признато за най-старото от Гинес и днес е действаща джамия. В града има и ислямско училище, където се преподава Корана. Известен като Синият град, заради синята керамика, която преобладава навсякъде. Медината на Фес е под егидата на ЮНЕСКО и е едни от световните културни наследства. Тя не е само търговско, но и социално седалище. В нея обитават 350 хил. жители, а когато дойдат туристите става като истинско море, пренаселено от движение. По тесните улички  в протежение на 91 км могат да се видят множество миниатюрни глинени жилища. Не съществуват моторни превозни средства. Единствения транспорт е за хората с магарета. Множество занаятчии и ателиета предлагат ръчно изработени бижута, часовници, маси, столове, чинии, сувенири. Везаните кожени пантофи са най-търсеният сувенир, превърнал се в  емблема на Мароко. В джамията на Мулай Идрис се пазят останките му. Всички улици в медината на Фес се свързват в централен площад Нежарине.

Fes, Morocco

Любопитно от Мароко – в наши дни жените в Мароко имат право да се развеждат, за разлика от живота и законите в миналото. Полигамията е разрешена в Мароко, а при нея един мъж може да има 4 законни съпруги, но за всеки нов брак, трябва да има съгласие от всички предходни съпруги. Законът позволява на жената, която не е съгласна с новия избор на съпруга си да се разведе с него. Колкото и да не се одобрява масово този закон, все повече млади жени в Мароко са склонни на развод. Това се дължи и на нарастващия брой на образованите представителки на женския пол, които са и по-икономически независими, сравнени с предшественичките си от миналите години. Типично в духа на Мароко.Morocco 5

Кухнята на Мароко – ментовият чай е характерна напитка за Мароко. Неслучайно той е приет за национално питие за страната. Може да се прие през целия ден и на малки глътки, за да се усети богатата гама от ароматни вкусове. По време на хранене се пие само вода. Алкохол може да се поръча единствено от чужденците по хотелите. Мароканската национална кухня се счита за една от най-изисканите кулинарии в света. Сред най-известните ястия са шишкебапа, тажин, който представлява агнешко или телешко със зеленчуци и кактусът.

Morocco

Как да стигнем до Мароко – от летище София има самолетни полети, които предлагат екскурзионни пътувания от и до Мароко. За всички видове трансфери и полети, организирани екскурзии и обиколки до различните градове из Мароко може да научите и в самата агенция.