Силата на пчелния мед от древността до наши дни

мед от пчели

Още в древни времена пещерните хора използвали силата на пчелния мед като лечебно и хранително средство.

С годините той е доказал качествата си и годността. Меда създаден от малките насекоми е едно от малкото почти вечни неща на тази планета, които не само не развалят свойствата си, но и с годините стават още по-годни за употреба.

В египетските папируси останали от преди повече от 4000 години съществува информация как меда на пчеличките е използван за лечение и бил водеща съставка за повече от 116 рецепти.

Пчелен мед е използван от египетските жреци като лечебно средство за някои най-тежки заболявания и рани. Преди повече от 3000 години, египтяни използвали силата на пчелния мед за церене на стомашно-чревни заболявания, очни болести, бъбречни кризи и чернодробни неразположения. Години наред медът е бил любима храна на древни китайци, гърци, римляни, индийци, славяни и прабългари.

В древността пчелният мед е бил пряко свързан с малките насекоми, които черпели от прашеца по цветята. Хората в миналото вярвали, че душата и безсмъртието са неразривно свързани и когато някой бъде намазан с мед от пчелите, той не умира, а само преминава в отвъдното. С безсмъртието се отъждествявали езотеричните познания и за пчелите.

Интересен пример за вярата в изключителните качества на меда бил и факта, че след смъртта на Александър Македонски във Вавилон тялото му било поставено в бъчва с мед, за да бъде съхранено. Тази методика била популярна и за Египет, където балсамирали с мед фараоните.

Убежденията и вярванията около ценните качества на пчелния мед са се запазили и днес. Известно е, че меда има отличителни бактерицидни качества, служи за лечение на кашлица, пречиства от вредни секрети, лекува белодробни заболявания, безсъние и множество други. Пчелния мед се ползва масово в медицина, фармацевтична индустрия и козметика. Той помага още за сърдечни заболявания, язви, неврози, астми, възпаления по дихателните пътища, половите органи, косопад и много други.