Що е то Мразовец

планински минзухари

Ако обичате разходките, късно през есента в планината, ако си падате по еко пътеки и туристически маршрути, то навярно ви е правило впечатление едно лилаво цвете наподобяващо жълтия минзухар. Наричат го Мразовец!

За много от градинарите названието Мразовец говори много повече от асоциацията, която повечето от нас биха се досетили. Именно за тази голяма част от аудиторията, която все още е в неведение, избрахме да разкрием, какво представлява растение Мразовец.

Познат в някои места като есенен Минзухар, а на други като колхидче. Този прекрасен освежаващ есенния фон цвят е предимно планински и непретенциозен вид.

Това е цвете е известно и с наименованието кърпикожух, а всеки сам би се досетил от къде идва наречието му.

У нас Мразовец е разпространен от вида Colchicum autumnale, а цветчетата му наброяват между  и 7. Цветът му е лилав или розов. Расте направо от луковицата и любопитното е, че по света Мразовецът е познат в над 65 форми/вида.

Днес това растение е широко разпространено в Азия, Северна Америка и Европа. Тук: https://www.interpolezno.com/lyubopitno-za-esenniya-minzuhar-mrazovets, може да научите още любопитни неща за мразовеца.

Мразовецът е много подходящ за отглеждане в градини, дворове, паркове и места, където има нужда от засаждане на повече храсти, скални кътове, живо огради или плетове.

Интерес буди отрязаният цвят на мразовец, който има ценни качества не единствено заради красивият им вид, но и заради характерният цъфтеж през есента, когато всичко друго живо прецъфтява.

Останалите луковици цветя през есента спират фазата на цъфтеж, но не и Мразовецът. Това прави растението много подходящо и за местата, които имат нужда от разкрасяване и свежест и в по-късни етапи от годината.