Любовта между Фредерик Шопен и Жорж Санд

Любовта на Фредерик Шопен и Жорж Санд

Знаете ли как се е зародила любовта между две велики личности останали в историята?

Нека ви разкажа за една велика по рода си история: любовта между Фредерик Шопен и Жорж Санд!

Той бил млад и красив, носел слава на гений в композирането на музика. Тя се обличала в мъжки облекла, била еманципирана, скандална и много талантлива писателка. Той се казвал Фредерик Шопен, тя е известна с псевдонима Жорж Санд.

Срещата им родила любовта, нечувана за онези времена, която продължила цели 14 години.

С нея се родили музикални произведения, които и днес карат света да затаява дъх и да се прекланя пред величието.

  1. Срещата на двама гении – Шопен бил едва на 20 години, когато в далечната 181 г. напуска Варшава и заминава за Париж, столицата на изкуствата. Не било нужно много време на младия композитор да срази публиката с полонеза, валсове и мазурка, изпълнени с драматизъм и поезия. На Фредерик не му коствало много усилия да изгради репутация на сърцевед и прелъстител на женските сърца. С не по-различна слава се носели слухове и за писателката Амандин Дюпен. Тя била наричана повелителка на мъжките сърца, а като автограф на романи си оставяла името Жорж Санд. Младата и талантлива авторка носела мъжки облекла, имала дрезгав глас и демонстративно показвала странен маниер. Историите на любовните й авантюри се носели из цял Париж. Двамата се срещат през 1836 г. по време на прием, организиран в дома на Мари Даголт, любовница на Ференц Лист. В момента на срещата им Шопен сравнил образа срещу си с карикатура на денди с цигара в ръка, но женска душа.
  2. Любовта от пръв поглед и труса на обществото – малко сред срещата им се разнася новината, че заминават заедно на пътешествие, а това за онова време и обществото било истински бум. За тях журналисти, папараци за онова време, както и известни личности какъвто е Оноре Балзак казват и изписват какво ли не. Великият Балзак казва, че Санд винаги е търсила истинската любов и действайки като мъж, вярвайки в нея като жена, много вероятно е да я е срещнала.
  3. Съвместното щастие на Федреик Шопен и Жорж Санд – години наред никой не узнал тайната на двата таланта, така взаимно свързани. И двамата се отдавали на творчеството си, и двамата изпадали в кризи, но най-интересното между тях е, че взаимно се приемат не само като любовници, а и като верни приятели. За Жорж Санд работата сякаш не се отразявала така пагубно. Тя работела 24 часа без прекъсване и дори нужда от забавления. В продължение на 20 години Шопен бил постоянен гост в замъка на Дюпен. Тук пристигали роднини и приятели, множество познати на Шопен, които гальовно го наричали Шопенчо. На това място той се запознава с Пиер Леру, Балзак и Луи Блан, но въпреки всички велики личности царицата в неговите очи и сърце си остава Санд.
  4. Изпитанията в любовта – в една зима двамата творци прекарват дълъг период от време в Майорка. Това място им дарява вдъхновение, но и подлага на куб изпитания. Сред няколкото месеца на творчество и талант, живот, прелюдия и любов, Шопен заболява тежко. Това кара Санд да изостави писането и да не се отделя нито ден, нито нощ от леглото му. След известно време и с много упоритост двамата преживяват кризата и се завръщат в Барселона, а от там в Марсилия. Здравето на Шопен никога не е напълно възстановено. В идните няколко години двамата прекарват живота си в имение на писателката Нюан. Там Санд пише поетичен разказ за малкото селце Бери, в което е отраснала, а по него Шопен създава музикално произведение. Говорело се, че Жорж не оставала равнодушна към всяка творба на Шопен, за разлика от неговото отношение към труда й. Говорело се, че много от романите й той не е прочел никога през живота си.
  5. Финалът на любовта между Фредерик Шопен и Джордж Санд – както всяко красиво нещо в живота, така и любовната зависимост между Федрейк Шопен и Джордж Санд си има своя край. Всичко започна след издаването на романа „Лукреция Флориани“. Той се появява на бял свят през 1848 г. и разказва любовна история, наподобяваща тази на писателката и композитора. В нея критиците оприличили образа на Санд и три деца от различни мъже. Самият Фредерик се сравнява с герой – княз Карол, който е нарцистичен и в романа е представен като карикатура. Това измъчва и обижда композитора, който твърди, че Санд предава тяхната любов и така слага край на връзката им. Финалът не настъпва веднага, а в резултат на множество последващи и тревожни ситуации, само една от тях поставя чертата на всичко. Ситуацията е свързана с дъщерята на ЖАРЖ Санд, която разваля отношенията с дъщеря си след брака й. Когато Соланж и съпругата й продължават да се срещат с Шопен, Санд прекратява връзката си с него. Не след дълго тя отново е енергична, жизнена, работеща и общителна, за разлика от Шопен. Той спира да създава музика от този миг на татък. Здравето му се влошава все повече. Шопен се върна в Париж, а Санд се освободи от тежестта, която носеше цели 14 години. Шопен губи своя говор и общува само с жестове, а когато Жорж иска да го види, приятелите му не го позволяват, пред текста, че силното вълнение може да доведе до края му. Само дни преди да изчезне, композиторът си спомни как Санс обеща да не го отстрани сам и как се размърда да умре в ръцете й. Малко след това самата Георги разкрива, че никога по време на връзката им не са се разделили един с друг, нито са се карали,