Нейно величество Мис Пудел

Пудел

Малкият рошав домашен любимец – пудел, често е възприеман за глуповата и леко смешно създание.

За тази асоциация има дело най-вече кукленският му вид. Добре е обаче да знаем някои тънкости около отглеждането му, които често остават неясни дори за собственика на пуделче.

Въпреки, че изглежда леко непретенциозно, в миналото това животинче е било селектирана порода. Срещан и използван за сериозни занимания пуделът се нарежда сред породите кучета в Европа с най-дълга история. И до днес пухкавото куче е развъждано в над 20 вида.

Родината на пудела е Германия, а по-късно Франция развъжда тази порода кучета до такава степен, че  те се превръщат в национален вид домашни любимци.

Днес пуделите по света са възприемани за символ на богатство, лукс и своенравие на стопанина и животинката. Въпреки това в годините те не са се променили значително. Специалистите са на мнение, че любимец и спътник по време на важни приеми и мероприятия сред аристократичните дами са пуделите. Те са малки създания, които от далеч впечатляват с интелект и таланти и подобно на циркови артисти винаги умеят да влязат под кожата.

Много са на мнение, че именно тази тяхна преференция в миналото им е изигравала лоша шега. Религиозните хора смятали пуделите за животинки на Сатаната, не само заради специалните им умения, но и редица други характерни за вида им качества.

Кучето пудел лесно се привързва към стопанина си, обича компанията, винаги е дружелюбно настроено и си пада по вниманието от страна на хората. Никога не създава проблеми по отношение чистота и хигиена, а верността му е пословична. Когато е гледан правилно, пуделът може да има продължителност на живота до 18 години. За най-голям ангажимент на пудела се смята изискването му за всекидневно внимание, разресване на козинката и гальовност.