Шахмат – нещо повече от игра

Какво за вас е шахмат

Много са онези, които приемат тази игра като шахмат за „кралски двубой“ и не е случайно това.

Винаги съм съжалявал малко хората, които не играят – шах, …защото шахът е като любовта, музиката и има  силата да прави хората щастливи“ – Савелий Тартаковер (1887-1956 г.)

Шахматът – нещо повече от игра

История на Шахмата

От саксонски шахмат означава чатуранга или игра на четири части. Това в миналото било и поетично название за армията с четири рода – пехота, конница, бойни колеснци и слонове. Името било прието от персийците за чатранг, а за арабите значело шатраджан. В съвременния шах привилегията се падала на дъската и фигурите, но правилата били далеч по-различни от тези на арабския шатрадндж. Според някои историци шах означавало игра на безкрайните възможности, комбинации и вариации. За първи сведения има още от VI в. в Индия.

Как се играе шах

Шахматът е война, в която съдбата на войните зависи от ходовете, които играчът прави и това, как залага живота им. Много смятат, че шахът пресъздава реалния живот и ролите на тези, които ни заобикалят. Комплектът игра на шах се състои от една дъска, върху, която играят два отбора. Всеки отбор се състои от  8 полета по 16 фигури. Всеки отбор символизира реда в човешкото общество – цар, царица, офицер, кон, топ и пешки. Всички заедно се бият върху шахматната дъска за реда на кралството и следват йерархията, в чийто връх на пирамидата винаги стои кралят, ръководен от неговата кралица. Всичко това символизира склонността на обществото към война и жертви.

Проницателност, логика и умения в шахматът

Шахът като игра за двама започва своя ход с първа стъпка, от страната на светлия играч. Всеки играч прави по един ход, а целта е да се матира противниковия цар. Тук играта наподобява нокаут при бокса. Има своите симулации, положения, патови позиции, победа на единия над другия играч. Ремито в шаха означава прекратяване на партията по взаимно съгласие, преди да се стигне до патовото положение. В тези моменти и двамата играещи имат по половин точка, а играта остава без победител. Резултатите в шахматът зависят единствено от уменията на двамата играчи. Това не е игра на късмета. Основни правила в шахматът са подреждане на фигурите върху шахматната дъска и правилното им местене по строго определени правила.

Шахматът е игра, в която има ясно определени правила и всеки играч трябва да обмисля добре всеки свой ход. Всяко местене води до последствия.

Защо да играем шахмат

Шахматистите са хора, които знаят, че дори лошо изиграният ход не означава задължително провал или че всяко поражение има право на поправка. Шахматистът развива прозорливост и проницателност, които липсват у много други хора. Шахът развива не само логиката, но и интуицията. Шахът е игра, както за мъже, така и за жени. Създаденото впечатление, че шах играят само жени е погрешно и се поражда от факта, че повече представители има от мъжки пол.

Как действа шахматът на играещия

Шахът учи за справяне с различни ситуации в живота и допринася опознавателните умения. Шахът изгражда ценностна система и помага на играещия по-лесно да се отнася към отговорностите, които лежат на негово решение. Шахът укрепва индивидуалността и изгражда личността. Той развива концентрация, ангажира интуитивността, провокира интереса към новото и необятното.

Шахмат и децата

Шахматните педагози смятат, че децата могат да развият множество свои заложби, дарби и таланти, чрез шахмата. Това според специалистите е игра, която открива способности и възпитава подрастващите. Шахът е игра, която следва строги правила и поради сложността си умеещите я са добри и в математиката. Връзката между шаха и математиката е забелязана още от класическите мислители. Не е случайност и факта, че най-великите гросмайстори в шаха са и велики математици. Днес шахматът е задължителна дисциплина в училищата в Русия, вече 40 години. Специалистите са на мнение, че децата могат да започнат да учат шах от 3-4 годишна възраст. С напредване на възрастта се въвеждат все повече и нови фигури, като в началото се стартира само с ключовите – царица, цар и офицер.

Шахматът като олимпиада

За спорт ли се приема шахматът. Много са единодушни, че шах значи изкуство, спорт и наука и до някъде са прави, но не съвсем. Шахът трудно може да се дефинира и да бъде поставен, в каквато и да било рамка. Професионалните дискусии и жаргони използвани в шахматната терминологията е често употребявана и в ежедневието като в шах,  пат, мат и т.н. По сходен начин един истински шахматист използва спортната терминология в шаха. И тогава се появява въпроса, каква е връзката между шаха и спорта. Историята е дълга и се определя от много разбирания и народи по света. Тъкмо това я прави така многоцветна и загадъчна днес. Шахматът все още не е една от дисциплините в Олимпийските игри, но е признат за световен спорт от много страни по света. За него се работи много усилено и като първа олимпиада, проведена в Лондон е отбелязана годината 1927. Тогава турнирът бил наречен „Турнир на нациите“  за преходната купа на лорд Хамилтън Ръсел. Малко по-късно това състезание било признато за официално световно първенство или шахматна олимпиада.

Любопитни факти за шахмата:

  • Най-кратката възможната шахматна партия е само с два хода.
  • Двойният ход с пешката е записан за първи път в Испания в 1280 г. Той представлява примесване в двете полета на един път и в начално положение.
  • През Втората световна война, някои от най-добрите шахматисти дешифрирали тайни военни кодове. Сред тях били британски майстори по шах – Стюарт Милнър и Хари Голомбек.
  • Бенджамин Франкилин е автор на първата информация публикувана за шахмата в САЩ, озаглавена „За поуките от шахмата“.

И нека завършим тази беседа с друга запомняща се реплика на великия Василий Смислов, който казва:

Шахматът е преди всичко игра, но когато хората играят с въодушевление векове наред, шахматът става изкуство“.

Не оставяйте и без: Физическата дейност в действие.