Сезонни алергени – видове и провокатори

Сезонни алергени

Според специалистите съществуват множество причини за алергии, сезонни алергени. Тези сезонни алергени не само са в резултат на околната среда, но и това, което приемаме като храна.

Съществува известна опасност за алергични реакции и така, ако човек се целува с друг, които е консумирал храна, към която първият има алергия, то много вероятно е тя да се прояви.

Вредни храни, водещи до алергии, както помагат, така и могат да навредят.

Учени от Калифорния, Лос Анджелис в САЩ установили, че веществото съдържа броколи, сулфорафан и може да ни предпази от заболявания като астма, хронични заболявания на белите дробове, алергичен ринит и др. Храни като ягоди, малини, мъхести плодове, сред които кайсии, праскови, кивита, банани и други също предизвикват алергии. Най-често те се проявяват като гъделичкане на гърлото и областта в ушите, до силни възпалителни процеси в организма и дихателните пътища.

Сулрафоранът покачва нивата на антиоксиданти и ензими в дихателните пътища.

И така ни предпазва от атаките и свободните радикали. Замърсителите на въздуха, дизеловите изпарения, полена, цигарения дим и много други са причина за възпаления на дихателните пътища. За жалост повечето храни са причинители на алергични реакции, сред които е и уртикарията. Едни от тях са предпазени от нея, а при други се проявява като сърбеж, плюски по кожата и други. Всичко това се случва за минути и до няколко часа. Плюските могат да обхванат голяма част от кожата и дори цялото тяло.

Други причинители на алергии

Такива могат да са кожи по дрехи, чанти, колани.

Ароматите причинители на алергии

Парфюмите са най-чести причинители на алергии. Ринитът, бронхиалната астма могат допълнително да отключат алергия, да подразнят и да влошат здравословното състояние. В тези случаи е добре да се потърси аромат без съдържание на алкохол. Свръхчувствителността към парфюмите е сред най-разпространените. Учени от университет в Гьотеборг, Швеция доказват, че естествените етерични масла също са провокатори на алергии. Сред една пета от европейското население страдат от кожни алергии. От най-честите провокатори за тях е никела по бижута, часовници, токи на колани и др. Те могат да предизвикат червени плюски пълни с вода. Екзема може да се провокира и от козметичен продукт, мляко за тяло, душ гел, прах за пране и дори омекотител.

Как да се предпазим при провокирана алергична реакция

Освен лекарската намеса и предписване на медикаменти, трябва да се внимава и с начина на отмиване на болните места. Кожата не бива да се трие прекалено, защото често кожното раздразнение може да се разпростре на по-голяма площ.