3 причини да не ходиш с обувки на високи токчета

обувки с високи токчета

Оказва се, че страстта по безкомпромисно елегантните обувки на високи токчета може да доведе до сериозни заболявания, болки и изкривявания.

Има поне 3 причини да не ходиш обувки на високи токчета

Зад това твърдение стои списък на специалистите с евентуални деформации от проведени изследвания.

Ето как се отразява обувката с висок ток на тялото на жената и как може да намалим негативния ефект:

Гръбнакът и обувки на висок ток

Високият ток на обувките избутва глутеиалните мускули на задните части, нагоре, а това води автоматично до съкращаване на мускулите в ломбалната зона или кръста и извивката му. Това от своя страна натоварва гръбначните дискове и така познатите за гърба болки са на лице. Физиотерапевтите препоръчват упражнения за стягане на коремната мускулатура и укрепване на гръбначния стълб. За целта легнали по гръб и сгънати крака, повдигайте и отпускайте задните части, без прекъсване поне 5 мин.

Тазът и обувките на високи токчета

Ребаланс на таза е необходим, защото токчетата навеждат неестествено и неусетно тялото напред, а по този начин вътрешните органи са притиснати и в дискомфортно състояние. Препоръчително е когато се ходи на обувки с висок ток, главата да е изправена, брадичката да прави прав ъгъл с бюста и да се спазва правилна поза на рамене и гръбнак. Докато се върви на висок ток, специалистите съветват да се стяга корема и задните части, с цел да се намали съкращаването на мускулите.

Матката и обувки на високи токчета

Дори гинеколозите се включват в темата, как вреди високия ток на жената, а именно – при прекалено високи обувки, жената неволно се навежда напред, с това притиска вътрешните си органи и в областта на шийката на матката, сама довежда до тъпи болки в коремната област. Препоръчително е с нови обувки на прекалено висок ток да се ходи предварително у дома. За целта на главата да се постави книга, с цел заучаване правилна поза на високия ток.

Мерки за справяне с рисковата ситуация от високите токчета:

  1. Масаж – метатарзалната зона на ходилото, или края на свода бива пренатоварен. За да се избегнат деформации на стъпалото е препоръчително да се прави релаксиращ масаж при всяко сваляне на обувките с токчета. За целта под стъпалото се поставя топка за  тенис и се търкаля напред назад.
  2. Педикюр – в сезоните, когато ноктите на краката не се виждат, много дами спестяват време за педикюр. Това е грешно, защото при неподдържане на педикюра, ноктите на краката се изкривяват, деформират, образуват мазоли и водят до болежки. Всичко това, допълнително изкривява походката, а болките в глезените и колената са силни.