Хранителни ензими – сила в организма

Знаете ли, че по време на хранене повече от 50% от енергията в организма бива разходвана за храносмилателните процеси?! С допълнителен прием на важни хранителни ензими, ползите за тялото в големи мащаби, а здравето и жизнената енергия в достатъчни количества. Добре е да щадим изразходваното на телесния ензим и да си доставяме нужните „порции“.

Съвременният начин на хранене изобилства от големи дози преработена храна, която не е достатъчна, за да задоволи нуждите на организма. Калоричната стойност е различна и зависи от храните, които приемаме. Това провокира клетъчния глад, а нарушенията на биохимичния баланс зависят от това, какви количества хранителни продукти са погълнати – пълни с консерванти, полуфабрикати и т.н, които рушат биохимичния баланс.

В много от случаите организмът разходва за метаболитните процеси и разграждането повече енергия, отколкото си набавя с храната, а по този начин функционирането на клетки бива нарушавано, те боледуват по-често, стареят и умират преждевременно.

Кое води до нарушения в храносмилателния процес:

  1. Забързаният и стресиращ начин на живот – това е основната причина. Сред водещите предпоставки за нарушения са храните, които по време на готвене във висока температура убиват една част от полезните вещества. Бързината по време на хранене и липсата на дъвкателен процес. Всичко това образува газове, подуване на стомаха, лош дух, главоболие, диария, кожни проблеми, нервност, липса на концентрация, киселини в стомаха и много други.
  2. Лошото храносмилане се дължи до голяма степен до недостиг на храносмилателни ензим. Производството на такива намалява с възрастта. Така след 20-тата годишнина, то спада с 10%  и на всеки нови 10 години продължава да се понижава. Днес хората приемат все по-малко жизненоважни ензими, минерали и витамини. Последните водят до разграждане и позволяват веществата да се абсорбират в кръвта. Образно казано този процес представлява мелница, която непрестанно работи, а в нея ензимите се въртят.
  • Храни богати на ензими:
  • Амилаза – картофи, моркови, цвекло, банани, кестени, брашнени продукти.
  • Липаза – съдържа се в сурови ядки, пълномаслени продукти, хранителни продукти с растителен и животински произход.
  • Протеаза – среща се най-много в яйцата, мляко, кашкавал, сирене, риба.
  • Алфа-галактозида – съдържа се в броколи, зеле, карфиол, ряпа, бобови храни.
  • Лактоза – в най-големи количества се среща в сладолед, прясно мляко и сметана.
  • Целулоза – има я в ядки, зърнени храни, зеленчуци и плодове.
  • Бромелаин – съдържа се в яйцата, мляко, сирене и кашкавал, месо и риба, сурови ядки, бобови растения.