Алергии – свръхчувствителност

Някои наричат алергиите болестта на модерната епоха. Известна още като свръхчувствителност, алергия може да се появи от почти всеки външен дразнител и във всеки етап от човешкия живот.

Алергия произхожда от гръцкия език и означава неадекватна или променена реакция на организма. Това е защитата на организма да се справя с дразнителите от околната среда.

Същността на алергените се изразява във факта, че те подават сигнал приемайки нещо от околната среда като опасност за организма. Често прах, миризми и други стават фалшиво поводи за реакция, в резултат на която организмът разходва енергия, вместо да се справя с истински опасности като вируси и бактерии.

Алергиите – какво не знаем:

Съществуват множество алергени, които могат да предизвикат свръхчувствителността. Всеки контакт с провокатора на дразнение може да отключи нова реакция на организма. Най-често контакт с алергени се осъществява чрез лигавиците, дишането, кожата и храносмилането. Алергичната реакция, а от там и алергичните заболявания се проявяват на мястото на контакт с кожата, но могат да засегнат и целия организъм. Това може да доведе до сериозни последици.

Колко сме чувствителни

Алергичният ринит и алергичната бронхиална астма са най-честите прояви за съществуващи алергии. Те се проявяват по лигавицата на дихателните пътища или по кожата под формата на дерматит или екзема. Такива прояви се наблюдават при една трета от населението и за най-голям отговорник на появата им се приема съвременният начин на живот.

Алергиите в световен мащаб

През последното хилядолетие са се утроили. Тенденцията сочи, че в бъдеще се очаква и по-голям ръст. Според прогнозите от специалисти се очаква, че до 2016 г. Алергиите като заболяване ще се  превърнат в най-разпространена, хронична незаразна болест за XXI в.

Какво е алергична верига

Това е реакция, която най-често се предава по наследствен път. Склонност към проява на алергии се появява още в самото раждане и е под вид на алергична екзема. Формата на проява може бързо да отшуми с растежа и развитието. Понякога се заменя от копривна треска, която също е с временен характер. Симптомите не са живото застрашаващи, но въпреки това изискват лечение в ранен етап. На по-късен етап могат да прераснат в бронхиална астма.

Тригери на алергени

Това са причинителите на заболявания от околната среда. Днес много от тях са известни и сред най-често сещаните са – ринит и бронхиална астма. Такива се проявяват в резултат на домашен прах, плесен и мухъл, пърхот, от животински произход, включително хлебарки и акари.