Сексуална дисфункция – заболяване или временна криза


Всеки човек остарява, но това не значи, че непременно погрознява и напълнява. Грижата за тялото и душата дарява самочувствие, увереност и е гаранция за добро здраве и пълноценен живот.

Липса на сексуално желание, загуба на либидо, здравословни проблеми, всичко това може да обърка естествените процеси в организма. За жената множество външни и вътрешни фактори повлиява сексуалното желание, водят до периодични или временни кризи. Това медицината обяснява като сексуална дисфункция.

Сексуална дисфункция може да се появи във всеки етап от живота на жената. Тя е характерна за хормонално нестабилен период, а такива са след родовия етап, ранна менопауза, предменструален синдром или предменструална пауза. Съвсем естествено е представителката на женски пол да преживява подобни спадове в интимните желания и в резултат от тежки заболявания, претърпени физически или психически кризи.

За да бъде квалифицирано случващото се около жената и да бъде поставена диагноза сексуална дисфункция, трябва да са на лице някои признаци.

Признаци характеризиращи сексуална дисфункция:

 • Слабо или напълно липсващо желание за сексуален контакт.
 • Невъзможност за поддържане на овлажняването на влагалището по време на сексуален контакт или липсата му, въпреки желанието за такъв контакт.
 • Невъзможност за достигане на сексуален контакт.
 • Наличие на болка по време на сексуален контакт.

Според специалистите в областта на медицината  много са факторите, които оказват силно влияние и причиняват сексуална дисфункция. Емоционалният и психологически стрес са сред водещите.

Кои са факторите за сексуална криза:

 1. Физически фактори – артрит, дископатия, проблеми с пикочно-полова система, хирургични интервенции в тазобедрени стави и малък таз, главоболие и преумора са най-честите външни фактори, които могат да доведат до сексуална дисфункция.
 2. Медикаментозни фактори – антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, противоалергични агенти, химиотерапия са една част от лекарствата, които оказват влияние над сексуалното желание у жените.
 3. Хормонални фактори – ниски нива на естрогени в женския организъм, стават причина за тъканни промени в половите органи, изтъняват лигавицата и губят еластичността й. Те се променят и не случайно по време на полов контакт водят до болезнени усещания. Въпреки това от проведени статистики излиза, че 6 на всеки 10 жени страдат от подобен род проблеми, а за по-лесно намиране на изход от ситуацията е нужно разбиране от страна и на двамата партньори.
 4. Психологически и социални фактори – стрес, депресивни състояния, тревога, честа раздразнителност съпътстват всяка сексуална дисфункция. По време на бременност, раждане, кърмене е нормално да има спад в сексуалното желание у жената. Влияние за това оказват и хормоналните сътресения, както и някои временни състояния като невъзстановена физическа форма, силен майчински инстинкт, много ангажименти и т.н. Често проблеми от психологичен характер могат да са водещи за появата на сексуална дисфункция. В резултат на последната се обясняват и последващи симптоми като агресия, раздразнителност, депресивни разтройства, тъга и други.

Терапия и лечение на сексуална дисфункция

Този вид неразположение у жената няма универсална рецепта за лечение, поради множеството влияния и предпоставки за появата й. Въпреки това състоянието може да бъде лекувано, съветват специалистите. Начините са няколко и включват:

 • Естрогенна терапия – хормона естроген има важна роля в човешкото тяло. Той се грижи са нормалното състояние на лигавицата, половите жлези, кръвообращението и притока към гениталиите. С наличието му в организма повлиява и мозъчната активност, като благоприятства настроенията. Локална естрогенна терапия се предлага под формата на вагинални гелове и кремове, както и таблетки, които се отразяват добре на гениталиите и не вредят на организма.
 • Прогестинова терапия – съществуват твърдения, според които жените приемащи прогестин имат понижено сексуално желание, намалено кръвоснабдяване и други. Според други медицински изследвания става ясно, че комбинация от прогестин и естроген завишава либидото и помага за естествените функции в женския организъм.
 • Други методи на лечение – медикаменти, каквито са приеманите от мъже срещу проблеми с ерекцията – тадалафил и силденафил, оказват положителен ефект и при жени страдащи от сексуална дисфункция. Тези резултати са от направени изследвания на жени приемали дълго време антидепресанти или анксиолотици (лекарства срещи тревожни състояния).

В заключение сексуалната дисфункция се явява като комплексен проблем, типичен за периода на хормонални сътресения в живота на жените. Зад подобен проблем, обаче специалистите твърдят, че може да се крие сериозно заболяване. Ето, защо при възникването му е нужна цялостна оценка на здравословното състояние на жената. Най-доброто лечение е свързано с разбиране от страна на партньора, себеуважение и лична грижа на жената.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *