Сексуална дисфункция – заболяване или временна криза

сексуална криза, сексуална дисфункция

Сексуална дисфункция – заболяване или временна криза?

Всеки човек остарява, но това не значи, че непременно погрознява и напълнява, а какво тогава е сексуална дисфункция. Грижата за тялото и душата дарява самочувствие, увереност и е гаранция за добро здраве и пълноценен живот.

Липса на сексуално желание, загуба на либидо, здравословни проблеми, всичко това може да обърка естествените процеси в организма.

За жената множество външни и вътрешни фактори повлиява сексуалното желание, водят до периодични или временни кризи. Това медицината обяснява като сексуална дисфункция.

Какво е старостта и кога започва тя, научете от този линк.

Сексуална дисфункция

Сексуална дисфункция може да се появи във всеки етап от живота на жената. Тя е характерна за хормонално нестабилен период, а такива са след родовия етап, ранна менопауза, предменструален синдром или предменструална пауза.

Съвсем естествено е представителката на женски пол да преживява подобни спадове в интимните желания и в резултат от тежки заболявания, претърпени физически или психически кризи.

За да бъде квалифицирано случващото се около жената и да бъде поставена диагноза сексуална дисфункция, трябва да са на лице някои признаци.

Признаци характеризиращи сексуална дисфункция:

 • Слабо или напълно липсващо желание за сексуален контакт.
 • Невъзможност за поддържане на овлажняването на влагалището по време на сексуален контакт или липсата му, въпреки желанието за такъв контакт.
 • Невъзможност за достигане на сексуален контакт.
 • Наличие на болка по време на сексуален контакт.

Според специалистите в областта на медицината  много са факторите, които оказват силно влияние и причиняват сексуална дисфункция. Емоционалният и психологически стрес са сред водещите.

Кои са факторите за сексуална криза:

 1. Физически фактори – артрит, дископатия, проблеми с пикочно-полова система, хирургични интервенции в тазобедрени стави и малък таз, главоболие и преумора са най-честите външни фактори, които могат да доведат до сексуална дисфункция.
 2. Медикаментозни фактори – антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, противоалергични агенти, химиотерапия са една част от лекарствата, които оказват влияние над сексуалното желание у жените.
 3. Хормонални фактори – ниски нива на естрогени в женския организъм, стават причина за тъканни промени в половите органи, изтъняват лигавицата и губят еластичността й. Те се променят и не случайно по време на полов контакт водят до болезнени усещания. Въпреки това от проведени статистики излиза, че 6 на всеки 10 жени страдат от подобен род проблеми, а за по-лесно намиране на изход от ситуацията е нужно разбиране от страна и на двамата партньори.
 4. Психологически и социални фактори – стрес, депресивни състояния, тревога, честа раздразнителност съпътстват всяка сексуална дисфункция. По време на бременност, раждане, кърмене е нормално да има спад в сексуалното желание у жената. Влияние за това оказват и хормоналните сътресения, както и някои временни състояния като невъзстановена физическа форма, силен майчински инстинкт, много ангажименти и т.н. Често проблеми от психологичен характер могат да са водещи за появата на сексуална дисфункция. В резултат на последната се обясняват и последващи симптоми като агресия, раздразнителност, депресивни разтройства, тъга и други.

Терапия и лечение на сексуална дисфункция

Този вид неразположение у жената няма универсална рецепта за лечение, поради множеството влияния и предпоставки за появата й. Въпреки това състоянието може да бъде лекувано, съветват специалистите. Начините са няколко и включват:

 • Естрогенна терапия – хормона естроген има важна роля в човешкото тяло. Той се грижи са нормалното състояние на лигавицата, половите жлези, кръвообращението и притока към гениталиите. С наличието му в организма повлиява и мозъчната активност, като благоприятства настроенията. Локална естрогенна терапия се предлага под формата на вагинални гелове и кремове, както и таблетки, които се отразяват добре на гениталиите и не вредят на организма.
 • Прогестинова терапия – съществуват твърдения, според които жените приемащи прогестин имат понижено сексуално желание, намалено кръвоснабдяване и други. Според други медицински изследвания става ясно, че комбинация от прогестин и естроген завишава либидото и помага за естествените функции в женския организъм.
 • Други методи на лечение – медикаменти, каквито са приеманите от мъже срещу проблеми с ерекцията – тадалафил и силденафил, оказват положителен ефект и при жени страдащи от сексуална дисфункция. Тези резултати са от направени изследвания на жени приемали дълго време антидепресанти или анксиолотици (лекарства срещи тревожни състояния).

В заключение сексуалната дисфункция се явява като комплексен проблем, типичен за периода на хормонални сътресения в живота на жените. Зад подобен проблем, обаче специалистите твърдят, че може да се крие сериозно заболяване. Ето, защо при възникването му е нужна цялостна оценка на здравословното състояние на жената. Най-доброто лечение е свързано с разбиране от страна на партньора, себеуважение и лична грижа на жената.