6 опасности от слънцето за децата

опасности от слънцето за децата

Лятно, море, романтика, солени ласки, но всичко това си има цена, а зад нея често стоят някои опасности от слънцето.

И както са казали старите хора „Много хубаво, не е на хубаво“, добре е да обърнеш внимание на време, за да не се окажат фатални последиците, особено за малчугана.

Малкият детски организъм няма защитите и имунитет, които притежава този на възрастния. Неговият терморегулатор също не е така устойчив и затова често бебетата и малките деца, попадат в графата на най-пострадали от лятното слънце.

Какви опасности крие излагането на слънце за децата и какво съветват специалистите, предлагаме ти да научиш:

Опасности от слънцето – топлинен удар

Пребледняване и смущения в дишането са най-характерни симптоми за проявата му. Веднага трябва да се отведе на сянка и на главата и тялото да се поставят кърпи с вода, както и прием на вода вътрешно. След като са взети тези мерки, трябва да се потърси лекарска помощ.

Опасности от слънчево изгаряне

слънчевият удар е само една от опасностите, които крие слънцето. Важно е да се спазват общи правила за справяне с горещините. За целта спазвайте часовете от 9 до 11, когато слънцето не е така активно. По този начин децата си набавят нужният витамин Д. В часовете от 12 до 17 часа слънчевите лъчи са най-опасни и тогава малките деца не бива да са излагани на пряка слънчева светлина. Задължително условие е и детето да бъде с шапка и с широки и леки дрешки. Кожата на лицето, ръчичките и крачетата трябва да е добре предпазена със защитни кремове.

Обрив

В резултат на топлината по кожата на детето могат да се появят и малки пъпчици, подобно на обрив. Специалистите съветват тези петна да не се пипат прекалено (често те дори не сърбят). Кожата се измива по-често само с детски сапун и детето се оставя полуголо на сянка у дома.

Слънчева алергия

В резултат на слънчевите лъчи по детската или бебешка кожа може да се появят червени и ситни пъпчици, които провокират сърбеж и парене. Появяват се рядко и когато детето не е защитено с предпазен крем. Алергията се появява по лицето и местата изложени на пряка светлина. При подобен род обрив се дават противоалергични лекарства, съобразени с възрастта на детето. От храните се изключват тези с масло и яйце, а временно приема на витамин С се увеличава.

Стомашни проблеми

Диария или повръщане са една от проявите в резултат излагане на слънце. Децата са много по-застрашени от обезводняване в такива случаи и е добре да им се дават повече течни храни и чайове. При стабилизиране се прави захранване.

Висока температура

В резултат на слънцето е също често срещана реакция у децата. Когато не е придружена от вирус, детския педиатър изписва само лекарство за свалянето й и препоръчва прием на повече вода. Ако температурата на детето е в резултат на летен вирус се изписват и антибиотици. Студена кърпа на челото е честа практика и ефективна бабина рецепта за сваляне на температурата.

Научи повече за слънчевата защита от тук: https://www.interpolezno.com/sl-ncheva-zashhita.