Какво е старостта и кога започва тя

старостта

Знаете ли, какво е старостта?

Един често изплуващ в последните години въпрос: „Кога започва старостта?“. Дали това е появата на първите бръчки или тя е само един от признаците, които ни навяват, че все повече се доближаваме до своята застаряваща външност и се разделяме с Младостта?!

Кога настъпва краят на младостта?

Едни са на мнение, че истинската старост настъпва, когато усетим, че сме извън половия подбор. Други твърдят, че това е момента на пенсиониране. Натрупване на статут за ненужност, всеки би се почувствал остарял.

Някой специалисти твърдят, че човек винаги се чувства с малко по-млад от старостта, която си представя.

Не е случайност и твърдението, че последният влак, никога не е последен!

Така е и с бръчките и белите коси… Те може напълно да са завладели външността ни, но винаги има място за още…

Още флирт, още работоспособност, още искра за надежда и стремеж към нещо хубаво и желано

Типично за хората е да разпознаят старостта. Това се случва по-скоро у околните, отколкото у самите себе си. Тази диагноза се поставя много по-лесно, отколкото на нас самите.

За много хора старостта е нещо, което сякаш никога няма да ги докосне

Могат да коментират, съучениците си, приятелките, съседите… Те, разбира се, не биха си признали, гледайки се в огледалото, че и те не са по-млади. Вярно е и, че много дами говорят леко иронично за себе си: „Виж ме, как остарях“, но сякаш искат да кажат:

„Дърта, дърта, но лачена“

Не по-малко интересно звучи, когато много възрастни дами в компания и помежду си се наричат „момичета“. Така също може да се забележи и при остарелите дядовци, назоваващи се „момчета“.

Определено, никак не е лесно да си признаеш сам на себе си, пък и на света, как лети времето и колко бързо остаряваш. И дори да е така, най-тъжното си остава истината. Това е фактът, че няма как да спрете времето, нито да го върнете назад.

Дори да не сте в такъв етап от живота си, че да мислите за старостта, поне, за да помогнете на близките и родителите си. Хората, които, много по-често от нас младите изпадат в депресивни състояния и тъжни или носталгични моменти. Има и такива възрастни хора, от които може много да почерпите за личния си живот. Може дори да извадите поуки, следвайки техният пример.

Какво е старостта и кога започва

Може би цял живот ще си задаваме този въпрос, ако не потърсим отговора на правилното място.

Старост – това е моментът, в който самите ние спираме да упорстваме!

Тогава, когато се откажем да се борим, отречем енергичността си, нуждата по поддържане и всички неща, които сме обичали да правим, когато сме били млади. Тук е мястото да научите някои и друг трик в гимнастика срещу бръчки. Да, може би, това е най-точната диагноза за старостта.