4 въпроса около Синдром на раздразненото черво

Синдром на раздразненото черво

Едно от често срещаните заболявания на стомашно-чревния тракт е известно като Синдром на раздразненото черво.

Лесно може да бъде разпознат като усещане за болки в коремната област, които могат да нарушат нормалната перисталтика, да предизвикат запек, диария, подуване и газове. Това не е необичайно, а оплакванията могат да траят неопределено време. В такива случай лекарската намеса е задължителна.

Какво представлява Синдром на раздразненото черво

Най-често това заболяване се характеризира с коремни болки и неразположение по време на изхождане по голяма нужда. Симптомите му са сходни с други заболявания на червата, а те във всички случай не функционират правилно. Дори след направени изследвания е трудно диагностицирането на СРЧ, въпреки аномалиите в структурата и дори след направата на микроскопия.

Кой страда от Синдром на раздразненото черво

Изследвания показват, че всеки 5-ти човек има оплаквания, наподобяващи СДЧ. Сред най-засегнатите са групата на младите и хората на средна възраст. От тези две възрастови групи, най-често боледуват жените. Те са податливи на стресови ситуации, а те са главна първопричина за стомашни проблеми и Синдром на раздразненото черво. Оплакванията от това заболяване могат да са много и чести и да нарушават естественият комфорт на ежедневието.

Как да разпознаем Синдром на раздразненото черво

Най-типични белези за проява са болки и дискомфорт в корема. Те могат да траят няколко дни в рамките на 3 месеца. Промените им са свързани с промяната в ритъма на живот и изхождането до тоалетна. Болките по време на този период могат да зачестяват, да се проявяват като запек или диария и да променят формата и вида на изпражненията.

Болките по време на Синдром на раздразненото черво

Могат да се усещат в различни части на тялото и корема. Те могат да са остри или тъпи, слаби или пробуждащи се, да са под форма на спазми или колики. Те се проявяват под различна форма и в зависимост от различните хора. Често болката отшумява, след проява на газове или посещение в тоалетната. Подуването и газовете, коликите, диария, запек могат да се проявяват у едни страдащи, а при други да са по-различни. Всичко е индивидуално и зависи от множество други фактори. Водещ, сред които е стресът.

Тук: https://www.interpolezno.com/kakvo-ne-znaem-za-bolkite-v-koremt, може да откриете и 5 типа болки в корема и коремната област, както и съвети как да се справите с тях!