Отглеждане на Дипладения

Отглеждане на Дипладения

Отглеждане на Дипладения

Мандевила или Дипладения е поредното изключително красиво саксийно цвете, подходящо за отглеждане дори в домашни условия.

То съдържа млечен сок, който е силно отровен, а при допир с кожата и лигавицата пробужда множество дразнения.

Произход на Дипладения

Родната страна на това растение е Южна Бразилия. То произхожда от семейство устрелови и има всички разновидности, характерни за тях. В естествен вид се вирее в Еквадор, Боливия, Аржентина.

Къде да разположим Дипладения

Топло любимо растение е и обича светлината. Не харесва обаче да е изложено на пряка такава, защото тя води до деформации във вида му. За идеално място за отглеждането му се смята полусенчесто местоположение.

Как и кога цъфти

В началото на пролетта започва отглеждането на Дипладения и продължава до есента. Цветовете й са розови, бели или тъмночервени  и много красиви.

Температура на отглеждане

Лятото температурата трябва да достига 20 градуса, а зимата до 13 градуса. Минималните температури в зимата трябва да са по-малко от 10 градуса, защото има голяма опасност нежните цветове да замръзнат.

Нужда от поливане

Растението Дипладения, изисква умерено влажна почва, без излишно застояване на влагата. За да се отстрани застоялата вода, трябва да не се пренебрегват количествата й, а дренаж от глинени парчета в саксията са идеална възможност това да става по-лесно.

Размножаване

Извършва се, чрез резници през пролетта. През февруари цветето се подрязва и се разделя мощно в старта на вегетационния период.

Подхранване на Дипладенията

Добре е почвата да се обогатява, чрез допълнителни минерали и торове. Това става от месец  април до месец август. В периода на почивка, наторяването, трябва да се спре.

Научете и за други саксийни растения, създаващи идеален микроклимат в къщата.