Отглеждане на Хемантус

Отглеждане на Хемантус

Отглеждане на растение Хемантус

Другото име на Хемантус е “Слонско ухо“. Цветчетата му са червени или бели и подобни на реснички. Те са красиво събрани в сърцевидна форма.

Листенцата му са месести и закръглени по краищата, сходно на език в зелено. Някои от специфичните характеристики в отглеждането на Хемантус са:

Произход на Хемантус

Родината му е Южна Африка, а семейството Амарадалцеа. В природата са известни общо 50 тревисти растения, а някои от тях лесно се отглеждат в домашни условия. Многообразието на видове, сред които яркочервени цветове, тъмнозелени листа, вълнисти краища и овални форми са характерни белези за Хемантус. Някои от видовете му имат и месести ивици и листа, както и червени и бяло сърце в средата.

Къде да разположим растението

Растението обича светлина, но на пряко слънце може да загине.

Температурни условия на развитие – най-подходяща температура за цветето е до 20 градуса в летния сезон и 15 градуса зимата. Под 10 градуса могат да се отразят пагубно за растението.

Нужда от вода

Почвата изисква влажност през размножителния период. Умереното поливане е най-благоприятно. В периодите на почивка може и леко засъхване на почвата. Внимание се обръща и на луковицата, с цел да бъде опазена от засъхване. В случаи, че растението бива отглеждано при по-сух въздух, пръскането на листата с пулверизатор е изискване.

Как се размножава

Размножаването на Хемантус става по три начина, а те са семена, луковици и листа. При луковично размножаване всяка детка се засажда в саксия с размери 12 см в диаметър. От разсада 1/3 трябва да е в близост с повърхността. До 3 години растението може да започне да расте и да се размножава. На местата, където са прорезите ще израснат малки нови растения, а те по-късно могат да бъдат засадени. При размножаване със семена периода трябва да е есента.