Отглеждане на Бугенвилия

Отглеждане на Бугенвилия

Отглеждане на Бугенвилия

Саксийното цвете, което се отглежда сравнително лесно и се оформя като храст или минидръвче се нарича Бугенвилия.

Наред с това, този чуден храст е катерлиевидно растение и може да се оформи чудесно като арка, ако има нужната опора.

Произход на Бугенвилия

Родната страна от, където произхожда Бугенвилия е Бразилия. То е масово разпространено в средиземноморска Турция и Южна Гърция.

Къде да поставим цветето

Откритите и слънчеви места са идеални за развитието на това растение. Саксия с него може да бъде поставена на балкон или в градина на директна слънчева светлина. В студените месеци светлите и прохладни помещения са идеални за растежа му.

Подходяща температура за развитие на Бугевилия – като тропическо цвете, то се нуждае от много светлина и топлина. Лятото издържа на висока топлина, а зимата при температура между 8 и 12 градуса.

Кога и как цъфти

Цъфтежът му е през май и юни, а цветовете са в лилаво, оранжево, нежно бяло, розово и кремаво. След прецъфтяване се нуждае от подстригване. Когато няма необходимите условия за отглеждане напъпва, но не се разцъфтява.

Колко да поливаме Бугевилия

В топлите месеци е добре да бъде поливано обилно, а в студените се намаляват дажбите вода и влага.

Нуждае ли се от подхранване Бугевилията

През април и до август, цветето се нуждае от наторяване всяка седмица. Течни и подхранващи вещества трябва да се изключат, а най-подходяща за него е сухата тор. Тя се поръсва по пръста. В торта му е важно да има всички необходими за развитието, цъфтежа и разрастването му, елементи. Такива са фосфорна киселина, калий, варовик, магнезий и т.н.