Олигоелементи

Олигоелементи

Какво са олигоелементи

Питате се какво са олигоелементи и защо са така важни за нашето здраве. Къде можем да ги открием, какви дози да набавим и още много въпроси, чиито отговори ще намерите в идните редове.

Олиголемененти са онези частици метали и субстанции, които се съдържат в почва, вода и във всеки жив организъм. Без тях здравето ни е застрашено, а малката доза от наличието им може да реши куп здравословни проблеми.

Кога се нуждаем от олигоелементи?

Факторите, които влияят не благоприятна на организма ни са много, а при липса на важни за организъма съставки, това може да доведе редица заболявания.

Ето и някои от най-честите симптоми за недостиг на олигоелементи и до какво води отсъствието им:

Умора, отпадналост, безсъние; Понижен имунитет; Стрес, депресията и всички нейни депресивни състояния, тревожност; Ставни проблеми; Дегенеративни и възпалителни процеси; Акне; Алергии; Грипни състояния, хрема; Нарушения в кръвно налягане; Деминерализзация; Хипергликемия; повишен холестерол и повишени липиди; Свръхтегло.

Най-важни олиголелементи са:

  • Йод – важен е за функцията на щитовидната жлеза. Намира се в сол, морски дарове, чесън, лук, ряпа.
  • Манган – използва се при алергии. Съдържа се в зърнени храни, орехи, бадеми, соя, зеленчуци, кафе и чай.
  • Желязо – пренася кислорода в червените кръвни клетки. Среща се в миди, какао, черен хляб.
  • Цинк – важен е за растежа и за кръвоснабдяването. Намира се в яйца, черен дроб, морски дарове, пълнозърнест хляб.
  • Мед – има противовъзпалителен и антиинфекциозен ефект. Среща се в морски дарове, черен дроб, круша, ябълка, портокал, череши и сушени зеленчуци.
  • Силиций – важен е за кости, стави, кожа и артерии. Съдържанието му е засилено в карфиол, чесън, лук, ябълки, ягоди, арпаджик.
  • Флуор – грижи се за зъбния емайл и костите. Съдържа се в риба и минерална вода.
  • Селен – засилва имунитета. Набавя се от броколи, шунка, чесън, орехи.
  • Кобалт – действа срещу сърцебиене, спазми, отоци от топлината. Намира се в месо, мляко, риба, яйца, зеле, морски деликатеси и пълнозърнест хляб.
  • Хром – поддържа нивата на триглицериди и холестерол. Среща се в праз лук, зеле, кресон, бирена мая, маруля, подправки.

За да съхраните здравето и имунитета си силни, то наличието на всеки един от изброените олигоелементи е важен. Тяхната липса води до страшни болести като – рак, Алцхаймер, Паркинсон, сърдечни заболявания, възпалителни процеси, катаракта, белодробна недостатъчност.

Научете и за ползата от витамините като хранителни добави!