Нуждите на косата

косата

Какви са нуждите на косата

Според специалистите в почти 90% от случаите, нуждите на косата ни са големи. Те са в резултат на това, че е изтъняла от самото раждане. Съществуват и много фактори, които оказват влияние за тънкостта на косите след прилагане на диети.

Какво влия на косите ни

До колко е здравословен живота ни, какви количества витамини са ни нужни, какъв трябва да е хормоналният дисбаланс, колко изкуствено третиране като къдрене, изправяне и боядисване на косата прилагаме, оказва ли влияние психологичното разположение. Всичко това е предпоставка за непоправимо окапване на косите.

Проблеми с косата

Обратно на очакванията, може да се приложи контрол над тези видове компоненти. Оплешивяването не е опасно за живота, но се дължи на вътрешни медицински проблеми, които водят до намаляване самочувствието. Лечението на оплешивяването е дълъг и труден процес. Дерматолози, козметици, фризьори се обединяват, за да представят най-добрите съвети. Те биха помогнали в процеса по загуба на коса и това да той да е минимизиран:

Диета за коса

Здравословна диета, включваща всички най-важни хранителни добавки, което допълнително ще подхранва и заздравява косата. Диетата трябва да съчетава ядки, зърнени храни, плодове, стафиди, зеленчуци, яйца. Къдравата коса обича протеините, затова в диетата ви трябва да са включени много от тях. Протеини се съдържат в месото, яйцата, рибата и други. В избора на храна за косата, която приемате трябва да има големи дози витамин N, който е изключително питателен за косата. Силиция е важна съставна част от косъма, той се съдържа в червените чушки, краставиците и други зеленчуци.

Витамини за коса

Витамин Е, стимулира растежа. Той е антиоксидант, който прави косата като нова и намалява окапването й.

Хигиената на косата

Друг важен момент е хигиената на косата, тя зависи индивидуално от спецификата на косъма ви или типа коса. Хората с бързо омазняване на косите, трябва по-често да полагат грижи, но не прекаляват със седмичните измивания. Когато се насапунисва кожата на главата, тя не бива да се наранява с нокътя на пръстите.

Ресане на косите

За разресване на косите е добре да използвате гребен с широки зъбци, това ще допринесе за нейното разплитане. Гребените от дърво или кост са много по-добър вариант за разресване, поради естествените си материали, не позволяват увреждане на косъма, за разлика от гумираните и пластмасовите такива, които накъсват косъма.

Топлинна и влажна среда

Сушенето е желателно да се редуцира, защото води до изсушаване на косъма и намаляване неговия живот.

Когато се налага по-често намокряне на косата, особено в летния период, на морето или около басейна е добре да използвате защитни средства, като специални шапки. Те ще защитят косата ви от прекомерното излагане на слънчевите лъчи, както и от солта в морето или хлора в басейна. Използвайте винаги подхранващи и омекотяващи маски, балсами и шампоани, така ще балансирате дехидратиращата опасност.

Грижа преди сън

Важно е да отстранявате всички допълнения, украшения и препарати по косата си преди сън. Ластик за коса, фибите и шнолите са допълнителен стрес за косата, нека спестим този тормоз на косите си.

Качеството на съня е от голямо значение за косата

Колкото по-пълноценен е сънят, толкова по-блестяща и завидна по външност коса ще имаме. Най-подходящи за спокойствието на косите по време на сън е сатена като материя.

Козметика за коса

Избягвайте употребата на гелове, пяна, вакса, спрей с високо съдържание на алкохол, то допълнително намалява живота на косата. Използвайте маски за коса и всякаква допълнителна комзетика.