Младежки пъпки – акне

Акне

Акнето известно като пъпки на пубертета, засяга не само младежите

Много хора страдат от младежки пъпки, дори да са минали периода на младежките години. Кожният проблем засяга хора и в климактериума, хора подложени на голям стрес, тези, които приемат стероиди.

Последните са и също тези, които поради други стечения на обстоятелствата са подложени на вредното влияние на химикали. Това засяга и жените използващи прекомерни дози грим. Те също са застрашени. Тук е мястото да ви насочим „Как да изкараме лятната почивка на слънце и с хомеопатия“.

Какво са младежки пъпки

Това е сериозно кожно заболяване, провокирано от запушване на порите. Акне се проявява по различни части на човешкото тяло – рамене, гръб, гърди, но най-често по лицето. Акнето не е заразно за околните, но може да инфектирате собствената си кожа при неправилен подход с него.

Признаци за проявата на акне

Черни точки, бели връхчета, те са в резултат от запушени пори и начално проявление на истинското заболяване. Следващия етап е възпалителен, характерен с гнойни процеси и осезаеми кисти. По-късен етап е тъмни петна или белези по засегнатите места. Най-тежката фаза на заболяването акне се среща в много редки случаи и се проявяват с треска, болки в ставите и мускулите, което води до отслабване на организма.

Причините за появата на черни точки

Гените, може да са от съществено значение; хормоните – тестостерона. Те повишават отделянето на мастна секреция; бактерия наречена „propionibacterium acenes”. Тя се храни се и се развива в мастна среда, предизвиква инфектиране на порите; Черни точки – прекомерното производство на мастна секреция, предизвиква повече мъртви клетки и заедно с мръсотия, прах и пот, образуват черните точки или така наречените комедони.

Как се лекуват младежки пъпки

Не може напълно да се излекува, защото в основата на всичко са мастните жлези, които не могат да бъдат отстранени. Възможно е, обаче да се следи секрецията на отделянето им. Трябва и да се контролира акнето, чрез различни козметични продукти. Трябва да се избегнат вероятни проблеми за в бъдеще.

Освен това лечението изисква да е външно и вътрешно, за да е видим резултата от него. Външното лечение е за начален стадии и позволява употребата на козметични продукти, с които всеки може да се снабди от магазините за bio козметика. Вътрешното лечение на акне, изисква посещение при дерматолог. Понякога се назначават изследвания и след поставяне на диагнозата може да се пристъпи към предписване, дори на антибиотици. Вътрешното лечение винаги е придружено и с външно.

Съвети за преодоляване на проблема

Не би трябвало да чакате малките, неприятни черни точки да обхванат деколтето, лицето, гръб, раменете и дупето ви, че да разберете, че имате проблем.  Ето, как да се преборим с акнето. На първо време, за да предотвратите появата на нови пъпки, преди да сте отстранили вече образуваните може да следвате следната тактика:

Препоръчвано от дерматолозите

Насапунисайте с измиващ гел за тяло, съдържащ отпушващ порите съставки (салицилова киселина) и изплакнете. След това подсушете и нанесете антибактериален спрей за тяло. По същият начин се процедира и със зоната на лицето, като там трябва да се избират гелове, кремове и лосиони и според типа кожа на всеки индивидуално. Основно трябва да са със съдържание на салицилова киселина. Комплексната грижа за лицето, изисква цялостна терапия с подходяща козметика.