Как да се преборим с акнето

Не е опасно, но загрозява и повлиява силно самочувствието. То може да нанесе множество психически вреди, а в ранна младежка възраст и да остави трайни белези върху лицата на момичета и момчета. Що е то?! Акнето, разбира се.

И точно тогава, когато младите подрастващи трябва да се чувстват щастливи, доволни и красиви тези на пръв поглед дребни, но дразнещи пъпчици така потъпкват егото им. И за онези, които все още не са на ясно, акнето няма възраст. То може да се появява и изчезва в различни етапи от човешкия живот, въпреки, че след 20-те някои го наричат дори „късен пубертет“.

В последните години някои го смятат възпалително заболяване. Обхваща предимно областта на лицето, гърдите, гърба.

Физиологичното акне може да се развие в различна степен и дори да предизвика множество усложнения. За около 15% от заболелите като тежка форма на проява са пъпките, които се превръщат в рани, а след това осатявт петна и дълбоки белези. Преди да е настъпил този етап, обаче трябва да се потърси специализирана лекарска помощ от дерматолог.

Кой е най-застрашени от акне – за най-рисков период се приема пубертета. Тогава има най-осезаема честота, но истината е, че може да се наблюдава дори при новородени или хора, отдавна отминали възрастта на тийнейджъри. По същността си акнето е проява на хормонална основа и основно на андрогени. След направени изследвания в развитите страни става ясно, че хората страдали от пубертет ските пъпки след тийнейджърската възраст са в 80%.

Симптоми на акне – проявите могат да са различни, от леки форми, до обширни и масови възпаления, болезнени на допир. В редки случаи може да се наблюдава и повишаване на температурата  или общо неразположение. Може да се прояви и психологичен дискомфорт.

Момчета или момичета страдат по-често от акне – в пубертета акнето засяга повече момчетата, но в по-зряла възраст жените водят класацията.

Колко трае лечението на акне – предвид, че появата на пубертет ски пъпки е хронично заболяване, то лечението може да продължи години наред. Нужни са търпение и постоянство. Според усложненията се прилагат различни медикаменти, антибиотици, локални препарати или в комбинация. Лечението на акне е винаги строго индивидуално и се назначава от дерматолог. Ендокринолог и гинеколог се намесват само в случаите, когато се открият проблеми в хормоналния баланс или ендокринни проблеми.

Природни средства и медикаменти срещу акне – според някои народни книги по медицина, мед, чаено дърво, смрадлика и някои натурални плодови киселини помагат в борбата с акнето. Това обаче важи само в леките форми на кожното заболяване.

Крие ли риск акнето – може да е опасно, когато се прилагат неподходящи средства. Тогава може да провокира раздразнителност и дори резистентност, неприятни и болезнени възпаления и дори да остави трайни белези.

Генетично ли е акнето – медицината го приема за наследствено заболяване. По-ранният му старт, както и по-задълбоченото лечение зависят от генетичната обремененост.

Хранителния режим и акнето – храната се включва в 25% като фактор повлияващ образуването на акне. Останалите 75% са в резултат на хормони. Препоръчва се на пациенти страдащи от акне да избягват храни богати на протеини, каквито са млечните и местни продукти, както и богати на кофейн – кафе, какао, шоколадови и сладки изделия. Наднорменото тегло също е предпоставка за увеличаване на тестостерона, а от тук и появата на акне.

Как влияят външните фактори на акнето – слънчевата светлина и козметичните продукти могат силно да провокират появата на нови пъпки. Заблуда е мита, че солариумът „лекува“ акне. Симптомите могат временно да затихнат, но след това нещата се влошават. Препоръчват се само некомедоногенни продукти.

Как влияят хормоните над акнето – в акнето водеща роля имат половите хормони и андрогени. Активното образуване на хормони в пубертета е водеща предпоставка за честата му проява. Динамиката в ежедневието на мъжки и женски хормони води до менящи се нива, всеки ден. Намаляване на прогестерона и естрогена са причини за влошаване омазняването на кожата, а от тук и появата на прекалено много пъпчици. Приложението на хормонални препарати овладява положението.

Как се махат белези от акне – съвременната дерматология има усъвършенствани методи за справяне с последиците от акне. Днес все по-напреднали са технологиите за справяне с пресни и сари белези в резултат на гнойните пъпки. Най-използваните методи са лазерни технологии, дермаролер, дермапен, дълбок химичен пилинг, IPL и всички методи комбинирани в последователност.