Как да изкараме лятната почивка на слънце и с хомеопатия

Наред с прекрасните изживявания по време на отпуската са възможни неприятни инциденти. Сред опасностите, които крие почивката на море са слънчеви изгаряния, алергии, прегряване и топлинен удар.  Специалистите съветват да се подготвим подобаващо преди старта на ваканцията, за да не съжаляваме и да изкараме подобаващо почивката на море.

Как да процедираме ако изникне някоя непредвидена ситуация:

Изгаряния на кожата – кожните проблеми са свързани с тежки изгаряния, но и по-леките им форми не бива да се пренебрегват. Получават се в резултат на запушени пори и могат да стигнат до развитие на рак на кожата, в резултат вредните UV лъчи. Лекарите съветват при усещане за слънчево изгаряне веднага да нанесем крем. Мехлеми от невен, лайка, алое вера помагат за намаляване на болките и възстановяване на кожата. В зависимост от степента на изгаряне и симптомите, пораженията по кожата могат да се лекуват и с хомеопатичните медикаменти, които включват:

Apis mellifica 15, 30 CH – срещу зачервена, отекла или грапава кожа с парещо усещане се взема този медикамент от хомеопатията по 5 гранули на всеки 30 минути. При подобрение дозите се намаляват.

Urtica urends 5 CH – ако кожата е с надигнати и твърди плаки, чиито болки се засилват на допир. Тогава се препоръчва прием по 5 гранули на всеки 30 мин. До изчезване на обрива.

Bellodonna 15, 30 CH – приема се ори зачервена и пареща кожа и силно усещане за жажда на всеки половин час по 5 гранули.

Cantharis 9 CH – използва се при изгаряния втора степен с образуване на мехури, а комбинацията от горепосочените препарати се приемат със споменатия по 2 пъти на ден по 5 гранули.

Homeoplazmine – ако зачервената кожа се инфектира, след дезинфекция и рязане на мехурите, локално се прилага мехлем от него.

Слънчева алергия – поне две седмици преди излагане на слънце се препоръчва вземане по 2 пъти дневно по 5 гранули от Hypericum perforatum 9 или 15 CH. Лекарят може и да предпише и лекарства в зависимост от чувствителността на типа.

Какво се случва в горещото време – човек се чувства най-добре на 16-18 градуса по Целзий и влажност във въздуха до 50%. Атмосферното влияние трябва да е 948 хектопаскала. Щом температурите минат 30 градуса, количествата на кислород във въздуха намаляват, кръвоносните съдове се разширяват, дишането се забързва, а пулсът ускорява. Тогава артериалното налягане може да се понижи и човек да усеща задух. Това е и предпоставка за активизиране на сърдечни проблеми, алергии към слънцето, озона, полените и топлината. В това време най-чувствителни са новородените и кърмачета; хората с хормонални предпоставки, в това число бременни жени и тийнейджъри, както и жените в ранна менопауза; хората страдащи от наднормено тегло.

Топлинен удар – топлата и влажна среда забавят изпаренията от потта, тялото не се охлажда достатъчно. Рискът се увеличава, ако се приема алкохол, а липсата на вода довежда до дехидратация. Симптомите са бледност, световъртеж, слабост, главоболие, мускулни крампи.

Хомеопатичните медикаменти срещу топлинен удар включват:

Veratrum album 9 15 CH – отговаря на тези форми и при разреждане 9 и 15 CH се приема по 5 гранули на 30 минути. Броят на приемите следва клиничното развитие.

Cuprum metallicum 9 CH – приема се в 2-3 приема, следвайки характерната диагноза.

Слънчев удар – веднага трябва да се потърси лекарска помощ! Слънчевият удар е тежко увреждане на организма от високата температура. Преминава под формата на силно главоболие, повръщане, замъглено съзнание, конвулсии и изпадане в безсъзнание. Желателно е веднага пострадалият да бъде преместен на хладно и сенчесто място. Дрехите трябва да бъдат снети или поне разкопчани, а тялото охладено с вода. В идните 24 часа трябва да му се осигури добро хидратиране и електролити. Препоръчва се и прилагане на хомеопатични медикаменти за по-бързо излизане от това състояние.

Хомеопатичните медикаменти срещу слънчев удар включват:

Bryonia 9 CH – препоръчва се при гадене и главоболие. Приема се по 5 гранули на всеки 5 минути и до 10 дози.

Belladonna 15, 30 CH – прилага се по 5 гранули през 10-15 минути в състояние на разширени зеници, зачервено лице, студени крайници и тяло. Пострадалият може да има тежко пулсиращо главоболие, трудност в контактите и общуването, влошаване в движенията и координацията.

Carbo vegetabilis 15 CH – този медикамент е познат и като медицински въглен. Приема се по 3 гранули на всеки 10-15 минути. Препоръчва се ри гадене, повръщане, диария, остра нужда от чист въздух. Приемът се редуцира при подобряване на състоянието на пострадалия.

Познати и подценявани техники – приемът на течности и особено минерална вода е от изключително значение. Студените чайчета и неподсладените напитки са добра алтернатива за набавяне на нужните количества и избягване на дехидратация. Избягване на силното слънце в периода от 10:00 до 17:00 часа. Предпазване и защита от силното слънце с леки и свободни дрехи, шапки и шалове, на плажа и чадър. Използване на слънцезащитни кремове с над 15 фактора. Храненето трябва да е с малки порции и леки храни, както и високо съдържание на протеини, обмяната, на които увеличава топлината в организма.