Метеорите в Гърция – една загадъчна магия

Метеорите в Гърция

Чували ли, сте за Метеорите в Гърция?

Не става дума за град, нито за селце в южната ни съседка Гърция, става дума за Метеорите в Гърция. Те са необяснимо творение в съчетание на природни красоти и човешката намеса.

Метеорите – една необяснима и загадъчна магия

Някои го наричат Аскетическа скална общност. Тя по свое му казва и без думи много за историята, природата и монашеският начин на живот.

На това място майката Вселена създава една върхова композиция от скални форми. С умението на човек да създава велики неща, се обяснява и появата на всеки един манастир, върху скала.

Метеори – те са на огромна надморска височина!

Те са многочислени черни скали, които изумяват и карат всеки зърнал ги да се преклони пред циклопските им размери. Тези феноменални творения, ни пренасят в сферата на свръхосезаемо и неземно.

В продължение на хиляди години, отшелници под ръководството на Църквата издигнали величествени манастири по самите била на скалите. В още по-древни времена това място било коритото на море.

С времето и множеството геоложки изменения, на това място са се оформяли днес популярните Метеори. Те привличат туристи от цял свят.

Метеорите в Гърция – една необяснима и загадъчна магия

На монасите в миналото и до днес, помагала божията вяра и човешко смирение. С тяхна помощ, това място е превърнато в творение на природата.

Ако сте се запътили към топлата ни южна съседка Гърция не пропускайте да посетите Метеорите. Те има, с какво да обогатят познанията, да наситят сетивата и да събудят чувство за величие и смирено преклонение. Поклон, пред стихиите на природата и необятността от човешки възможности.

И ако изберете почивка в Гърция, а автобусът ви бавно изкачва стръмните баири. Завивайки на ляво и на дясно по завоите нагоре, за да отведе до най-върховата точка. За миг може да си помислите, дали сънувате или това е реалност.

Метеорите в Гърция

Картината, която се открива от Метеорите, може да пробуди у всеки онова усещане за истински великани от камък. Тогава у всеки зърнал ги се преливат милиони въпроси, без отговори.

Как на подобно място, някои може да съгради манастири?!

Надморската височина, на която се намират и древността им на датиране от преди повече от 1000 години, събужда и необяснимостта как без техника и луксът на съвремието някои би могъл да издигне манастир върху скала.

Монашеското общество днес е представено от шест на брой манастири, някои, от които могат да се посетят с предварителна уговорка. Те са: „Св. Преображенски”; „Св. Манастир Барлаам”; „Св. Манастир Русану”; „Св. Манастир Св. Николай Анапавса”;  „Св. Манастир св. Тройца”; „Св манастир Св. Стефан”.

Всички те са запазили строг ред и дисциплина. В духа на предаността и отдаденост към Господ служителите монаси в тях и днес смирено служат в тях. Височината, на която се намират манастирите, не само ги откъсва от забързаният, съвременен живот, но като, че ли им дава възможност да бъдат по-близко до Всевишния.

В подножието на скалните образования Метеорите е сгушено малко селце. Неговото име е същото като чудните скали.

Метеорите в Гърция

На не много разстояние от това място се намира и работилницата, в която се изработват най-качествените икони по света. В нея, освен да бъдат закупени икони за подарък и сувенир, туристите могат да научат и за метода на изработка на всяка една от тях.

С подобна екскурзия до това кътче по света, удоволствието е неописуемо, а при възможност за ваканция в Гърция, всеки би могъл да се любува на повече от един миг.