Какво да видим на екскурзия до Сараево

Екскурзия до Сараево

Екскурзия до Сараево!

Всеки един град по света носи своята история, обаяние, чар и култура, а сега ще направим една виртуална Екскурзия до Сараево…

Всяко местенце под синьото небе има своите специални аромати, шумове и цветове…

Всеки един по-малък или по-голям град има своите превратности, хора, радости и болки. Има и 3 популярни места за почивка  които не са толкова…

Сараево е също един от тези градове, които по неповторим начин ни предава цялата тази сила, уникалност и обаяние.

История на Сараево

Създаването на Сараево е отбелязано в историческите книги като XV в. Градът е основан от Ицхак бей Ицхакович. Името му е свързано и с издигане на първата джамия, няколко обществени сгради и мост. След годините на криза, Сараево бързо се възстановява и в него се развиват търговия и множество занаяти. До XVI в. Сараево е бил селце, в което османците издигнали един от най-величествените си сгради, които и днес носят духа и архитектурата на Османската империя. В края на XIX в. и след установяване на австро-унгарската власт над Босна и Херцеговина, Сараево преминава от ориенталски град в западно-европейски град. След Втората световна война Сараево се превръща в най-големия град на Босна и Херцеговина. Основан е Сараевският университет, множество галерии, музеи, опера. Населението на Сараево достига над 400 хил. жители. Градът е и домакин на Зимните Олимпийски игри през 1984 г. След гражданската война и политическите обрати на Балканите през 1991 г., независимостта и суеверността на Босна и Херцеговина, създават съвременната столица Сараево.

Какво да видим на екскурзия до Сараево

Къде се намира Сараево

Този град е на 595 км. от град София, а пътуването с автомобил отнема 10 часа. През целия път от столицата ни, до Сараево се откриват невероятни гледки, живописни пейзажи и много малки и по-големи селца и градове. Пътят минава и през дефилето на Нишава, Ниш, Крушевец, Ужище и Кралево. По време на пътуването се прекосява и покрай парк Тара, а от там се продължава към Вишеград.

Минало и съвременен облик на Сараево

Този град знае най-добре, какво е момент на възход и момент на падение. Днес много от нас го свързват с преврата, при който беше убит австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд от 1914 г, а това поставя началото на Първата световна война. И до днес Сараево още се възстановява от войната и последвалите действия в периода от 1992 г. до 1995 г. Днес Сараево е голям космополитен. В него се организират различни мероприятия от културни събития, галерии, музеи, шопинг и пъстър живот предлагат необятни възможности за туристите и гостите на града. Възможността за няколкодневни екскурзии в Сараево могат да се видят както източноправославни църкви, така и католически църкви, така и синагоги и джамии. Най-интересното е, че те са в близост една от друга.

Забележителности в екскурзия до Сараево

Символите на град Сараево са много. Сред тях е фонтана Себиж на самия площад Башчаршия. Той впечатлява вечер със светлините си минувачите. Площадът е наричан още „сърцето на Сараево“. Интересни за разглеждане са множеството сгради и постройки останали от далечни времена. Една такава е Вйечница, изградена в псевдомаритански стил; интересна за разглеждане е и Националната и Университетска библиотека. В Стария град на Сараево туристите могат да се разходят из синагогата Ешкензаи, да видят джамията на Гази Хусрев, старата изочно-православна църква, катедралата Светото Сърце и да отседнат на почивка из многото барове, кафененца и ресторанти пръснати в Стария град и Новия град.

Екскурзия до Сараево град

Той не само е исторически град, но и столица на Босна и Херцеговина. Той се разполага красиво из долината и е обграден от планини. Дели се на четири общини и те са известни като – Стария град, Новия град, Ново Сараево, Център. Интересното е, че и днес по някои сгради на трите общини могат да се видят следи от куршумите, останали от кръвопролитните воини, а хората с различни религии и вярвания, като, че ли се стараят да забравят за враждата от едно време. Въпреки всичкото тежко минало днес в Сараево могат да се видят много модерни неща и съвсем в европейски стил. Сред тях са молове, изложби, заведения, пазари, сгради ново строителство и други.

Какво още трябва да знаем ако потеглим на екскурзия до Сараево

Валутата на това място е конвертируема марка, а международното й съкращение е ВАМ. Само местните ползват КМ. Сараевската валута е фиксирана към еврото и се равнява на 1,95 ВАМ за 1 евро. Босненската столица се слави с чудни хлебни и сладкарски изделия. Сред популярните са локум, баклава и халва. В стария град има множество заведения, фънки кафенета и традиционни ресторанти и модерна интернационална кухня. Всичко това обуславя Сараево като пъстър и многоцветен град.

Вековната история на Сараево, помага този град да изгради нова цивилизация, въпреки всички превратности. Неслучайно, днес Сараево е наричан Европейски Йерусалим. Ако тази информация е събудила интереса ви може да разгледате града от близо.