Какво е форсажът

Форсаж е често използвана дума в градинарството. За обикновения човек и любител на цветята тя е по-малко известна. Ето, защо избрахме да поговорим за нея.

Форсажът е метод, който се основава на биологична особеност при някои видове цветя. Такива растения и цветя могат да цъфтят при определени условия във време, когато обичайно тяхното състояние трябва да е покой. Такова получават в естествената си жива среда, но често отглеждани в домашни условия, в оранжерии, парници и в друг вид изкуствена среда те попадат в състояние форсаж.

Форсажът от своя страна се осъществява най-често в големите оранжерии, защото в условията на тези места растенията могат да се развиват в благоприятно. При отглеждането на някои култури, каквито са гладиолите например, освен за ускоряване на растежа говорим и за условия, в които се създава удължаване на периода за покой. Всичко това се прави, с цел получаване на цъфтеж на по-късен етап.

Ето, защо на пазара се предлагат по-дълго време цветя, които в други естествени условия не биха могли да цъфтят. За да е форсажът успешен, трябва да бъдат подбрани подходящи сортове, здрав посадъчен материал, да се осигури оптимална температура, светлина, влага и подобаващ хранителен режим. Всичко това е пряко свързано със здравия, красив и стабилен вид на растението.