Любопитни факти за лука

Щом срежем лука, клетките се разпукват и съдържанието от двете части се смесва.

Обичате ли, лука?

В салата, в манджа, в супа, без лука традиционната българска трапеза не може. Ето, затова избрахме с вас да споделим някои любопитни факти …

Дори и най-запаленият градинар, трудно ще се наглежда да отглежда червения лук в саксията в стаята, която прекарва най-дълъг период от време.

Любопитни факти за видовете лук

И преди бързо да сте изчерпали тази тема, нека да споделяте някои интересни факти около този растение:

лука

Защото лукът ни разплаква

Лукът, подобно на другите растения е изграден от множество клетки. Всяка клетка от лука има две части. В едната се съдържат ензими, а в другата сулфиди.

 

 

видове лукЩом срежем лука, клетките се разпукват и съдържанието от двете части се смесва. Получава се химична реакция, чиито резултати са киселини. Тези киселини са нестабилни и се разпадат в летлив газ. Този газ, ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина.

 

лук

 

 

Именно тази киселина дразни окото. Тя действа по нервните окончания на очите и това се чувства точно като лютене.

 

 

 

декоративен лукДекоративният лук

Латинското наименование на декоративното лук е Allium.Родът, към който принадлежи декоративното растение, включва 400 вида. Разпространен е по всички континенти. Декоративният лук, подобно на своите събратя от семейство Alliaceae, представлява многогодишно луковично растение. То има сочни листа, често събрани в розетка.

 

OrnamentalOnions

Характерни белези в декоративното лук

Един от отличителните особености на лука, отгледан като цвете, е стъблото му. То е цветно и без листа. В края стъблото завършва с форма на сърцето, кълбо. Декоративният лук се размножава предимно чрез луковица, а понякога и чрез семената. Луковиците могат да се пресаждат всяка година или през 2-3 години. Това се прави в фазата, когато листата изсъхнат. Всички видове лук са сухо, студено устойчиви, светлолюбиви и невзискателни към почвата.

Научете и няколко трика, относно отглеждане на банан.