Отглеждане на банан

Отглеждане на банани

Отглеждане на банан, обикновен или декоративен не е трудно!

Според най-нови изследвания се оказва, че бананът е най-изяжданият плод на планетата. Годишно от него се консумират над 22 млрд. тона и почти няма човек на планетата, който да не остава пленен по вкуса му.

Каква е историята на банана. Как се отглежда декоративен банан и още много любопитни факти…Предлагаме, сега на вниманието ви:

Какво представлява декоративен банан

Според масовата представа бананът е дръвче, но реално той се числи към многогодишните растения. По най-нови данни става видно, че оформеното му над почвата стебло, създава лъжлива представа у хората.

Родината на банана – името на банана е Musa

Това екзотично растение се ражда в Африка. С годините и благодарение намесата на човека, бива разпространен и култивиран и по останалите континенти. Днес банан може да гледаме дори у дома, в саксия на терасата.

Видове банани – най-популярните видове банан са:

Musa paradisiaka; Musa entesa; Musa coccinea. Какво е характерно за тях:

Musa paradisiaka

Този вид обича изключително много светлината, затова ако расте в дома ви, трябва да не го ограничавате. От миналото този тип банани е познат като „дърво на познанието“. Плодът, който давал на хората били наричани „храна за мъдреци“. И днес се е запазило вярването, че качествата и съставът на банана, допринасят мозъчната активност и появата хормона на щастието.

Видът банани Musa entesa

Този вид банани са подходящи за украса. Използват се най-вече за балкони и тераси и достига височина от 2 метра. Рядко оформя цвят и плод, но за сметка на това е чудесно цвете за саксия.

Банани Musa coccinea

Този вид декоративен банан е дребен на ръст. Достига едва един метър.

Какви места обича декоративният банан

И зиме и лете, бананът в саксия, трябва да е пред пряката слънчева светлина. Зимата може да стои до прозореца, а лятото на веранда, балкон или тераса. Не харесва теченията. Ппогрижете се да е защитен от проветрение или пряк вятър.

Температура за отглеждане на банан

Това растение е топлолюбиво, затова дори в студената зима, температурата не бива да е под 12 градуса. Лятото може да го оставите на слънце и температура от 24 до 30 градуса, над тези нива става опасно, дори за слънчевият плод. Над 35 градуса спират растежа му.

Колко често да поливаме банана

Бананът обича влагата. В летните дни се полива сутрин рано или късно вечер, а зимата в ред, че да не се получава засушаване. Оросяване на листата на декоративният банан е позволено. Това обаче не се прави в най-топлите летни дни.

Каква почва харесва банана

Смес от торф, пясък и листовка е много подходяща за отглеждане на декоративен банан. Два пъти месечно, това растения изисква наторяване с течен тор.

Как се размножава банана

За развъждането на банан са важни семена или издънки. В месеците януари и февруари е най-здравословно за него да бъде засаден. Преди засаждане на семената се поставят в хладка вода. Една година след засаждането, бананът мое да достигне 1 м, а при добра грижа да образува коренови издънки, които да позволят и вегетативното му размножаване.

Научете и за отглеждане на цитрусови дръвчета в саксия.