Лигурия – поглед към италианската Ривиера

Чували ли сте за „Пристанището на делфина“. Това място е наречено така от римляните.

Европейските аристократи откриват малкото рибарско селце, известно днес като Портофино, през XIX в. Това и до наши дни е едно от най-привлекателните кътчета на Средиземно море. Състои се от територия на Лигурия, която представлява тясна ивица, разположена сред множество планини и около морето и обсипана с пристанищни градове. На запад се простира до френската граница Специя и на изток до Тоскана.

Ако пътешествието започне от Гуена и продължи към Санта Маргерита Лигуре може да видите още много. Ето един малък откъс от това, което предала подобно туристическо изживяване:

World___Italy_Port_lights_in_Genoa__Italy_064842_

Генуа – това е родното място на Христофор Колумб. От миналото до съвремието този средиземноморски град е свързван с мореплаването и търговията. На това място има над 400 морски обитатели – бозайници, малки риби, птици, влечуги. Генуа се дели на стара и нова част. Старият град се нарича Centro Storico е включен в списъка на ЮНЕСКО. Типични за това място са малките улички, известни като виколи, стари сгради и морски въздух. Всичко това допълва атмосферата на града и създава лабиринта структура, която прави стария град автентичен и неповторим. В Генуа има множество сгради на аристократи от миналото. По улица Via San Lorenzo се намира катедралата Сан Лоренцо, изградена от черен и бял мрамор. Тук се намира и най-големия за местността площад Джакомо Матеоти, Дворецът на Дждовете, превърнат в музей на културни събития, църквата Св. Амбриозо и Св. Андреа. Друг символ на Генуа е Pizza De Ferarri. Представлява голям фонтан с кръгла форма. От това място може да се стигне до търговската улица Via XX Settembere и по пешеходната пътека Via S. Vincenzo, отрупана с множество италиански сладкарници и кафенета. Интерес в Генуа събуждат и двете кули около портите на градската крепостна стена. В общи линии в Генуа може да се види всичко старинно и рекликвено, до най-модерно и ново. На това място се провеждат множество международни събития, изложения, мероприятия.

santa_margherita_ligure

Санта Маргерита – намира се на 9 км. от Камоли и на 31 км. от Генуа. Ще познаете това място по множеството зелени палми, цъфнали маслинови дървета, неповторими къщи. Това е един от най-елегантните курорти по Лигурия. Около крайбрежната част се редуват хотели, ресторанти, кафенета, скъпи магазини. На това място се разполага и замъкът Санта Маргерита Лигуре.

Камоли – това е рибарско селце, което се намира само на 22 км. от Генуа. И автомобилната линия и жп. Линията минават около морето, което предразполага красива гледка и предварителна настройка за туриста. Около община Камоли се намират Реко и Рапало, а на юг е Лигурско море. На изток са Портофино и Санта Маргерита. Не е случайност, че Камоли е наричан „Градът с хиляди бели платноходки“. Повечето от сградите му са старинни. Около плажа се намира базиликата Сан та Мария Асунта. Интерес буди замъкът Драгонара и крайбрежният комплекс Пунта Киапа, който служел за отбрана.

liguria

Чинкуе Терре – известен като Cinque Terre или Петте земи, това е най-привлекателната зона за туристи. Тя е част от италианската ривиера и около й се разполагат 5 чудни селца, по целия каменист бряг около морето. На това място гостите могат да се докоснат до опияняваща красота, старинен чар, уникална местна кухня и блажено спокойствие. Скали, рифове, слънце, допринасят за автентичната и благоприятна среда на Лигурското море. Всяко от петте селища има свое име – Монтеросо ал Маре (Monterosso al more), Вернаца (Vernazza), Корнилия (Corniglia), Риомаджоре (Rimaggiore), Маноарола (Manarola).

manarola-liguria-cinque-terre-towns-italy-wide

Всички те са под опеката на ЮНЕСКО и колкото и да си приличат, всяко от тях си има своята уникалност. Чинкуе Терре се намира сред скали и хлъзгави камъни. Плажовете му са малки и пренаселени, къщичките са като накацали по стръмни пътеки, а цялата тази картина е допълнена от множество лозя. Стигането до това място може да стане с железопътна линия. Настаняването е в малки семейни хотели, които не предлагат супер лукс, но за сметка на това гарантират спокойствие, отлично обслужване и топло посрещане, специални вина от Чинкуе Терре и морски специалитети. На тръгване от Генуа и само на 88 км. се открива първото от 5-те селца Монтеросо ал Маре (Monterosso al more). Тое е и най-голямо по размери селце. На това място се намира плажът Ферджина. Идва ред на Вернаца (Vernazza), която предлага лесен и модерен транспорт с лодка. На това място туристът може да се запознае от близо с руините на замък в покрайнините, да разгледа местната църква, лозя по всяка тераса на сградите. В далечината се разполагат хълмовете, които служат като рамка за всичко това. Третото селце е Корнилия (Corniglia), то заема централната част на Чинкуе Терре. Има директен поглед над морето, а като най-голямо предизвикателство за това място се очертават всички 382 стъпала, които трябва да се изкачат до върха на хълма, за да се води необятната синева. Маноарола (Manarola) се запомня лесно с пастелните си къщички, многото лозя в района и Пътеката на любовта. Риомаджоре (Rimaggiore), носи името от реката Рио Маджоре и съществува от 13-ти век.

Portovenere 2

Порто Венере – само на половин част път с автомобил от Рио Маджоре се намира Порто Венере. Градът се разполага в южната част на полуострова и до залив Ла Специя, известен като Залива на поетите. Срещу него се разполагат три малки острова носещи имената Тино, Паламария и Тинето. Градът носи името си от богинята Венера, а в нейна чест е издигната и църквата Сан Пиеро. Туристите могат да се настанят удобно и да разчитат на цивилизовани условия и удобства. Според легенди и исторически факти Порто Венере, съществува от 6-ти век пр. Хр. Запазени са много старинни сгради и замъка Дория.

San Remo

Сан Ремо – намира се на 260 км. от Порто Венере. Един от символите на това място е руската църква наречена „Христос Спасител“. За много хора по света Сан Ремо е олицетворение за Фестивалът на италианската музика и други интересни събития, които се провеждат – състезания с коли, празникът на цветята, шампионати по голф и др. На това място има голямо яхтено пристанище. Архитектурата на това града е впечатляваща и нос дука на отминали славни времена. Не е случайност и, че в последните няколко години стратегията за развитие на туризма в Сан Ремо е насочена не толкова към консуматорството, колкото към културата. Това провокира и идеята градът да бъде реставриран и да представя впечатляващата по рода си архитектура, традиции и красоти.