Как да отстраним акари и листни въшки

Как да отстраним акари

Как да отстраним акари и листни въшки от растенията

Малките насекоми, акари и въшки по листата на растенията са способни да унищожат не само труда ни, но и да вземат живота на това, за което сме се грижили с години, ето как да отстраним акари и листни въшки лесно.

За да не се стига до такива проблеми, вземете мерки навреме.

Видове листни въшки – познати са няколко вида листни въшки. На дължина достигат 5 мм, а цветовете им могат да са зелени, сиви, черни.

Кого нападат листните въшки – те нападат, както годишни и многогодишни растения, така и съвсем младите, леторасли. Акарите и листните въшки смучат от сока на растението и по този начин деформират обхваната част.

Как да разпознаем акари и листни въшки

Акарите, за разлика от листните въшки не се виждат с просто око. С увеличено стъкло, лупа може да забележите движението им по стеблата и листата на растенията.

Какво трябва да знаем за листни въшки и акари по растенията

Наподобяват малки паячета с мръсно бял или червеникав цвят. Такива образуват гъста мрежа от белезникави нишки по долната повърхност на листата на саксийни цветя и градински растения.

Какви мерки срещу акари и листни въшки да вземем

За да не се размножават акарите по растенията и за да не нанасят сериозни щети, не трябва да се допуска прекалено изсушаване на въздуха, нито висока температура в помещенията, в които се отглеждат. Като предпазна мярка срещу тези вредители е добре да се оросява долната повърхност на листата или да се ползват специални препарати, създадени за целта. Такива могат да се намерят в агро аптеките.

Какви препарати срещу акари има

Най-добре е да използвате воден разтвор от Сироп – 0,05%; Малатион – 0,2% или Би 58 – 0,05%. Ако не разполагате с тях под ръка и нямате възможност да отскочите до акро аптека, опитайте във воден разтвор от сапун. С него напръскайте листата на растението.

Ето и повече инфо за Отглеждане на Глориоза.