Кубър Педи – подземен град

Кубър Педи

Изкопай си дом в Кубър Педи!!!

Звучи странно, но е реалност в наши дни, а това е град Кубър Педи, намира се в Южна Австралия.

Сам по себе си представлява пустинно царство на опали. Представете се само, стени, под, таван от пръст, пясък и всичко това е вашият дом. Също като в заровените съкровища, свещени градове, останали на дълбочина под земята и още куп фантастични истории.

Кубър Педи – подземен град

И колкото и приказно да звучи на Земята ни има място, което носи името Кубър Педи, смятано е за столица на света и сега, то разказва своята чудата история…

Кубър Педи се намира в  Австралия!

Представлява неголям град, а разходката из него може да накара всеки да ахне от омайване.

Днес 60% от град Кубър Педи е под земята. В него не липсват църкви, хотели, жилища, барове, магазини, библиотеки, музей. Интересното е, че днешните домове на Кубър Педи са добре обзаведени, а в някои от тях има дори басейни.

Как да познаем Кубър Педи

За разлика от столицата на Австралия, тук на самия вход на града има огромен знак, който представлява машина. Той е като блоуър, която е като прахосмукачка. Нейната задача е да засмуква пясък и парчета скала и да ги трупа на камара. Наподобяващо ваканционно селище дъното, чиито гости могат да се потопят в тонове камък и пясък.

Ценностите в града

Някога Кубър Пети бил открит от група златотърсачи, които в 1914 г. тръгнали да търсят съкровища. Злато не намерили, но находки от опал в пустинята Виктория, променили коренно живота им. Опалите са пъстри, красиви и много ценни камъни, които се намират най-много в Южна Австралия. В този ред на мисли, навярно сте чували и за опал бельо?! Е, от там идва названието и за благороден опал.

Според легенда за опалите се разказва, че някога боговете решили да поместят всичката красота на Земята на едно място и там да я заключат. Така я поставили в камъка опал, който и днес омайва с вида си. Така това място се свързва с множество приказки за и скъпоценни камъни цени.

След като мълвата се пуснала по света, на това място дошли и други хора, а не след дълго се сформирало цяло градче. Интересна в Кубър Педи е галерията „Джузевфин“, където могат да се видят малки кенгурчета, но и до наши дни всеки знаен и незнаен гост, асоциира този край с австралийски опал.

Скривалище от пустинния вятър

Това пустинно място е не само гостоприемно за случайни минувачи, но и трябва да се знае, че сред пустиня се оцелява трудно. Когато хората научили за съкровищницата в Кубър Педи се струпали много там, но сред пустинни бури, пек, ветрове и горещина, трудно се оцелява. Тогава те, съумявали са се крият в окопите, които сами издълбавали и така започнали да създават малки жилища. Температурата под земята поддържа постоянни условия от 25 градуса, а това е идеално за оцеляване. За местните племена било странно, хора да живеят под земята и нарекли белите пришълци “kupa-piti“, което в превод значело дупка на бял човек, а от там дошло името на местността – Кубър Педи.

Уникални неща в Кубър Педи

Всъщност тук всичко е странно, уникално и невиждано до сега. Ако се поинтересувате, накъде пътуват камъните, това е мястото, което ще ви каже най-точно.

Като започнем от подземните жилища; минем през сладките кенгура, които са като питомни домашни любимци и могат да вземат мляко с биберон и в шишенце, дори от ръката на туриста… Та, чак да стигнем до неповторима и често срещана гледка, автомобил, от чийто таван избиват огромни кактуси.

Това може да се обясни с едно, че щом хората намират убежище в Кубър Пети от вятър и пек, то и кактуса го прави, но в стари и изоставени машини, като катастрофирали самолети, бракувани коли и т.н.

Всичко това носи своята магнетичност и превръща това място, не само в подслон, но и атракция за туриста.