Критична ситуация

Критична ситуация

Що е то Критична ситуация?

Няма нищо лично, всичко е въпрос на бизнес…“, гласи култовата реплика от романа Кръстникът, на Марио Пузо, а ние смело можем да вмъкнем в темата ни Критична ситуация…

Ние бихме добавили и:

Критични ситуации: „…но истината е, че всичко, винаги е лично!

… Така и продължава мисълта на автора.

Определено не е приятно никому да бъде критикуван, но да умееш да приемаш, чуждите съвети е до голяма степен професионализъм. И в тоя ред на мисли, нека не забравяме, че няма човек на планетата, който да харесва да го критикуват. Въпреки, че сами себе си опитваме да убедим: „по-добре да ми го каже в очите, вместо да ме говори“. Истината е, че много ни боли, когато чуем критиката. Тя е само два тип – зле и много, много зле. За да можеш да владееш този „талант“ да бъдеш критикуван, предлагаме ти няколко техники:

„Голямото мъмрене“ – всеки от нас греши, няма безгрешни хора.

Тайната на успеха е да приемеш падението, и да изтърпиш критиката, независимо дали става дума за шофирането, за проекта в службата или семейните задължения. Лесно е да се каже, но когато сами виждаме пропуска се стараем да бъдем по-добри… Ако обаче, някой друг се осмели да го направи, то първо рискува да му се обидим, а след това и съвестта ни започва да ни вини.

Дали шефът не ме харесва, заради пропуска в проекта, дали ще намали заплатата ми и т.н. Не е случайност и, че много хора не издържат на подобен род критики. Те често, след голямо мъмрене или публична критика не издържат на напрежението и бързат да си тръгнат.

Истината е, че цял живот се учим!… И ако като деца приемахме всичко като „карат ми се“, то сега, като големи често критиката се разбира като „неудачник“, „не достатъчно добър“ или „непрофесионалист“.

„Да бъдеш себе си“

Постарайте се да мислите за себе си като за красив дом, които градите с всеки изминал ден. Тук се сещам за една сентенция, която беше изписана над учебно помагало, а тя разказваше приказката за един майстор, които цял живот строил къщи. Когато работодателят му поставил последна задача, да построи последната къща за стажа си и след това да се пенсионира, майсторът с неохота се е заел.

Завършил творението, а шефът му казал: „Тази къща е моят подарък за отплата на дългогодишната ти служба“. Тогава майсторът свел глава в знак на признателност и си помислил:

„Да знаех, че ще е за мен, щях да вложа всичката си енергия и любов“. Извода е, че цял живот градим „палата на мечтите си“, учейки се, развивайки си и претърпявайки реформи. Ето, защо не се обиждайте на критиката, а я приемайте за поредната градивна „тухла на вашия дом“.

„Запази самообладание“

Най-лесно е да „изпуснеш парата“ или да реагираш като малко дете. Това обаче не е тактиката на зрял човек. По-добре придай замислен и съсредоточен вид, който да навява сериозността ти по време на критикуването. След това не си давай много обидни фасони. Не помни дълго фразите, а се съсредоточи над същността и това, с което може да промениш ситуацията. Запомни, че най-добрите критици ти изтъкват слабите страни. Те са забелязали силните ти качества. Вади поуки от всяка ситуация и спазвай съветите, които ти се дават.

Ето и тях: Невидимите болка и страдание и изхода от тях!