Депресията – изходът от нея!

Депресия

По мнението на специалисти, депресията, често не може да бъде уловена от нас самите. Най-честите симптоми са безсъние, отпадналост, загуба на настроение.

В някои случаи, депресията може да се усети с приповдигане на духа в късен час, а на следващия ден всичката мъгла да започне наново.

Разчитане на симптомите за депресия

Няма човек, който и за секунда не си е помислял за изход от дадена ситуация самоубийството. Който каже обратното, неминуемо лъже!

Истината обаче е, че хората се делят на два типа. Едните са онези, които дори да го кажат или да си го помислят, никога не биха прекрачили границата между живота и смъртта. Другите „заподозрени“ са онези, които често говорят или заплашват с това.

Когато има човек, покрай вас, който постоянно разпитва за подобни неща или който всячески се стреми към слагане край на живота, добре е да обърнете внимание на времето.

Такива хора са „лабилни“. Може би, твърде много неща са насъбрали в себе си, а не бива да забравяме и, че решението за такава стъпка се взима за частица от секундата.

Статистиката и Депресията

Статистиките показват и, че повече жени посягат на живота си. При тях главните методи за самоубийства са приспивателни хапчета или рязане на вени. При мъжете нещата опират до крайности като бесене или застрелване с пистолет. Една не малка част от фактите сочат, че реални самоубийства стават на хвърлилите се от последния етаж на висока сграда.

Симптоми на депресия

Симптомите на депресия са най-различни, но намека за самоубийство е нещо, на което „спешно“ трябва да се обърне внимание. Не е за подценяване и факта, че хората между 15-19 годишна възраст, най-често посягат на живота си, но не са изключени и случаите на 20-30 годишни млади хора.

Изход от депресията:

Запомнете, че разговорът е „ключът“ към душата на всеки човек, а той сам по себе си има лечебна сила. Щом узнаеш, какъв е проблемът ще намериш и път да го решиш. Дори да нямаш възможност на момента да разговаряш с близък човек, може да споделиш проблема с дневник. Това е добра практика, сред тийнейджърите и младите хора.

Тежестта на депресията

В случаи, че усетиш, че си в много тежка депресия и не може сам да намериш изход от нея, то добре е да се консултираш със специалист. Разбира се, това за малкия град е „нож с две остриета“. От една страна трябва да превъзмогнеш диагнозата, която автоматично ще ти бъде поставена ако се разчуе, а именно „луд“. От друга страна не е гаранция, че ще намериш истинска помощ.

Депресия

Добър вариант са и онлайн консултациите. Терапия при психотерапевт може да се възприема като посещение на стоматолог или друг лекар, който ще помогне да се справите с болката. Това е важно, повярвайте! няма по-страшна болка от душевната.

Диагнозата на тази болка е депресия, а най-лошият изход самоубийството.

Разбира се ако умеете, като Скарлет О‘Хара да изхвърлите всичко в „задния двор“, казвайки си: „Няма да мисля за това и утре е ден“, то „евала“ ви! Да, но ако не ви помага методът, пък и човек натрупва, натрупва много, в даден момент рискувате да ви затрупа лавина от страсти, размисли и черни мисли. Те, от своя страна, повярвайте действат със страшна сила.