Костно-ставни болести – подмладяване и зачестяване

Знаете ли, кои са костно-ставни болести, чували ли сте старата китайска поговорка казва: “Човек е толкова млад, колкото е млад гръбнакът му“.

Костно-ставни болести – какво не знаем

Като основни причинители на хронично обездвижване се явяват заседяванията пред компютъра. Това увеличава риска от увреждания на опорно-двигателния апарат, а от там засяга все по-младите. Всичко това са само част от коментарите на специалисти, а това, което те споделят, често ни стряска:

Според статистиките днес се оказва, че над 80% от хората се оплакват поне един път в живота си от болки в кости или стави. Сред засегнатите се оказва, че 50% са хора на 40 години, а с покачване на възрастта и до 70 годишна възраст те стават 90%.

Костноставни болести – подмладяване и зачестяване

Подагра, ревматоиден артрит, остеопороза, хронични страдания в костите са част от некачествения живот, които водят днес много от нас.

[bctt tweet=“Ако костните заболявания не бъдат лекувани на време може да се стигне до инвалидизация.“]

Кой е главният виновник за Костно-ставни болести

Хроничното обездвижване води до отслабване на мускулите по краката и корема. Кремът изпъква и така се натоварва задната част на гръбнака, а това води до изкривявания. Липсата на достатъчно движения също провокира неправилна стойка, измествания в шийни прешлени, междупрешленни дискове и други. Симптом за амортизацията са болките.

Кои фактори повишават заболяемостта по костни и стави 

Болки, пукане, схващания са в резултат на постоянния стрес, на който е изложен съвременния човек. Неправилната стойка, с която сме свикнали, нарушената позиция на гръбнака и т.н. водят до покачване на кръвното налягане и увреждане на вътрешните органи. Ако организмът не е достатъчно хидратиран, а в него настъпват цялостни нарушени, които се отразяват неблагоприятно върху опорно-двигателната система. В тялото се натрупват токсини, когато организмът е дехидратиран, а вредните вещества удрят в костната система, провокират възпалителни процеси и от там дегенеративни заболявания. Ето, защо специалистите съветват да се приема вода, повече от необходимото и дори преди да усети жаждата. Друг проблем на хидратирането е нееластичността на клетъчните мембрани. С годините те губят пропускливостта си и преминават в затруднено усвояване на веществата и водата в клетката.

Какво е лечението за Костно-ставни заболявания

Използват се обезболяващи средства. Такива облекчават страданията, но не помагат напълно и не лекуват. Не бива да се игнорира факта, че повечето имат нежелани странични ефекти. Други терапевтични медикаменти са кортикостероидите на инжекции. Такива спират болката, но увреждат силно хрущяла и ставата, а това води до остеопороза. За да се стигне до оперативно лечение се налага да е на лице по-напреднал стадии на заболяването. Балнеолечението и физиотерапиите, действат благоприятно срещу костно-ставните болести.

Профилактика срещу костно-ставни болести

Ходенето пеша ежедневно е задължително условие за всеки страдащ от проблеми с опорно-двигателната активност, както и за всеки напълно здрав човек. От край време се знае, че ходенето в продължение на поне 30 минути или 8 км. дневно може да поддържа нормалния естествен ритъм на живот. Специалистите препоръчват и достатъчно прием на минерална вода, както и усвояване на Омега 3 мастни киселини. Желателно е да се вземат Шуслерови соли 1, 2, 11, 7, профилактично и с курс от по 2-3 пъти на година. Изградете режим на лягане и на ставане. Хранете се здравословно. Проверете и за: Пълна луна по Коледа 2015 и всичко около луна диета. Практикувайте антистресови процедури. Според специалистите над 80% от всички заболявания са психосоматични. Болести по опорно-двигателната система, често са провокирани от стрес. Срещу тях помага практикуване на йога, плуване, медитация, танци, духовни практики и други.