Как да се справим с отоци на ходилата

отоците на ходилата

Как да се справим с подуване и отоци на ходилата

По цял ден на крак или в седнало положение в офиса води до отоци на ходилата. Високите обувки налагани от модата или прекалено голямо заседяване на едно място са проблем номер едно на много жени.

На всичкото отгоре различните сезони допринасят за неприятното усещане в ходилата. Всичко това може да е провокатор за редица заболявания по краката. Оттоци, разширени вени, шипове, болки, риск от развиване на остеопороза могат да лежат и да са предпоставка за в бъдеще. На кое да обърнем внимание и как да се предпазим от тях:

Педикюрът има значение за отоците на краката

Професионален, домашен или полупрофесионален, зависи от свободното време, финансовите средства и личните умения. Без значение на кой вариант се спирате педикюрът трябва да се поддържа по всяко време от годината. С него се справят и проблемите на загрубели пети, враснали кожички и нокти, мазоли. Когато такива са налични, често и походката се изкривява, а това води до забележимо накуцване, кочето често остава траен проблем. За да се преодолее подобен стрес за краката и цялото тяло, трябва да се носят и удобни обувки, а тежестта на тялото да се пренася равномерно във всяка част от тялото. Подобни козметични препоръки се правят и от здравословна гледна точка.

Релаксиращи вани, срещу подути крака

Релакс във вана с подходящи масла се препоръчва след тежък ден. За целта краката се вдигат на високо и се прави ароматна баня. За целта се пълни леген с топла вода, слага се шепа морска сол и няколко капки есенция от етерични масла. Хвойна, лавандула, мента или розмарин помагат за справяне с подутите крака. Подобна домашна аромо терапия действа в много направления. Тя омекотява ходилата, успокоява уморената кожа, премахва болките, раздвижва кръвта и прави кожата по гладка и мека. С подобно действие се отразяват и кремовете с масла от карамфил и мента. За целта може да се нанасят на по-плътен слой и с масажни движения да се разтрива. След това краката се вдигат на високо и се оставят така за – минути. Такъв тип масажни кремове има съдосвиващ ефект и благоприятно действие на цялото тяло.

Ходенето боси

Този метод трябва да се практикува винаги, когато има такава възможност. Независимо дали става въпрос за открити или закрити места, ходенето боси, действа благоприятно. Според рефлексологията, всеки орган от тялото е проектиран върху човешкото стъпало. Когато ходите боси, вие стимулирате всяка една точка, косвено, а това влияе положително на всеки орган. Единственото, което се препоръчва след такава разходка е краката да бъдат грижовно почистени и намазани с подходящ омекотяващ крем. Така кожата се предпазва от загрубяване и нараняване.

Специалните козметични продукти помагат, срещу подути крака

В летния сезон е задължително използването на силно хидратиращи мазила. Кремовете задържат кожата добре овлажнена и предотвратява сухотата, дори в студените дни от годината. През лятото, когато краката са изложени на открито, времето спомага за изсушаване на ходилата, а дехидратираната кожа по-лесно отича. В зимата се препоръчва носенето на чорапи от естествени материи. Такива не само ще затоплят стъпалата, но и ще премахнат риска от развиване на студова алергия. В дните, когато се прави домашен педикюр, кожичките на краката и ноктите имат защитни свойства и не бива да се изрязват прекалено навътре.

Добър вариант са използването на специални козметични продукти

Те служат за омекотяване и отстраняване на загрубялата кожа. За петите също се препоръчва специално подбраните средства за омекотяване и изпилване. Един път седмично е желателно да се използва ексфолиант, с които да се прави нежен масаж и да се премахва остарялата кожа.