Захарта – как си партнира с кожата ни

Какв влия захарта на кожата ни

Постоянно чуваме за вредното влияние на захарта над организма ни. От къде идват тези твърдения и как да се справим със сладкото изкушение?!

Сладкото е най-добър приятел на човека, когато е в депресия, когато се бори със стрес или има нужда от настроение. Дали обаче захарта е полезна за кожата?!

Без значение дали става дума за кристалчетата захар, които нежно разбъркваме в чашата със сутрешно кафе, дали опитваме парче празнична торта или се глезим с поредното смучещо бонбонче, захарта влияе над чувствата ни!

Захарта и как влияе на кожата ни

Не е тайна, че бялото изкушение има лоша репутация и винаги приемът му е съпроводен с усещане за вина!

Захарта оказва пагубни последици на фигурата, на зъбите, а също така и на кожата ни. Тя е главен виновник и за появата на бръчки. Тук не бива да забравяме и твърдението, че самият отказ от сладкото изкушение може да ни състари.

Малко предистория около захарта

През далечната 1912 г. французин на име Луис Камиле Майлард открива тайната на гликацията. Това е реакция на захарта над стареенето на кожата. Тя представлява биохимичен процес, при който гликозата си взаимодейства с протеините. Това се случва в човешкото тяло и води до покачване на захарата в кръвта, която от своя страна уврежда колагеновите влакна, а те водят до състаряване на кожата. Тази теза била затвърдена от американски учени през 80-те години.

Захарта - как си партнира с кожата ни

Захарта променя състава и структурата на белтъчните влакна, като се съединява с молекули от протеин. Гликараните влакна губят своята еластичност и се втвърдяват. Така се обяснява появата на мимически бръчки.

През 90-те години други изследователи откриват ензим фруктозамин 3 киназа, а той от своя страна е катализатор в процеса и носи името дегликация.

Дегликазия

Процесът протича в младата кожа и се грижи за еластичността й. По този начин с напредване на възрастта синтеза на FN3K или ензим фруктозамин 3 киназа, намалява. Това накарало изследователите да потърсят начин да създадат FN3K. Не след дълго било открито веществото, което успешно започнало да се прилага в козметиката.

Енергия в захарта

Оказва се, че приемът на захар действа равносилно с наркотика. Той води до рязко зареждане с енергия и сили, а това е в резултат сигналите, които подава на мозъка.

Сладост в няколко кристала – захарта идва от захарната тръстика, а тя от своя страна била открита и отглеждана в Нова Гвинея. С времето хората я пренесли в Индия, Азия и Полинезия. За Европа тя станала позната едва в Средновековието.

Захарта - как си партнира с кожата ни

Днес учени, изследователи и козметици се опитват да обяснят дали трябва да се откажем от сладкото, за да съхраним младостта. Взаимното заключение било, че няма гаранция в случаите, когато изключим захарта от менюто си, че ще останем вечно млади.

Захарта се съдържа в плодовете под формата на фруктоза, а тя от своя страна е изключително важна за организма ни.