5 типа коремни болки и как да се справим

коремни болки

Съществуват няколко вида коремни болки

Според най-нови изследвания, става ясно, че до голяма степен проблемите със стомаха водят до коремни болки, а те са в резултат на стрес. При силно напрежение, организмът ни произвежда вещества, които действат зле на нервната система, а това води до спазми и болки в корема.

Какви са симптомите на коремни болки и как да им противодействаме? Кои заболяванията са свързани с коремната област?

Научете сега: за 5 типа коремни болки и как да се справим

Стомашно разстройство

Всеки човек е страдал от диария, но не всеки търси лекарска консултация при подобен род проблеми. Това обаче не бива да остава без внимание, когато стомашното разстройство зачести. Подобни фактори могат да са предпоставка за множество други гастроентерологични болести. Не се препоръчва и самолечение, а причините за почвата може да са много. Сред водещите предпоставки са инфекции, наследствени фактори, алергии и други.

Синдром на раздразненото дебело черво

От него страдат над 50% от хората. Характеризира се с нарушена функция на стомаха и червата. Проявява се като натравянията и често е свързан с психоемоционални фактори. Диагнозата му може да бъде поставена едва след изключване на други съмнения и фактори. За да се проследи дали е това заболяване, болките трябва да са траели не по-малко от 12 седмици и да са се повтаряли през последните 12 месеца. Характерно за него са подуванията, дискомфорта, променливи консистенции и честоти и т.н. Често при СРЧ се наблюдава повлияване от външни фактори като пътувания, употреба на някои храни и напитки и т.н. За да бъде поставена точна диагноза се препоръчва хранителен режим от 4-5 хранения дневно и на малки порции. След направени редица проучвания се назначава най-точното лечение, което се съобразява и с типа и конкретния случаи на раздразнения – храни, режим, начин на живот.

Натравяне

Най-често то се проявява като остра чревна инфекция. Такива са на второ място сред най-разпространените след дихателните. Причина за това заболяване е храната и водата, която приемаме. Неразположението се проявява като остро хронично заболяване, в което симптоми са гадене, повръщане, болки, диария, температура и т.н. При появата им трябва да се потърси спешно медицинска помощ и да бъде назначена правилна терапия. Трябва да се предпише лек срещу хранителни натравяния.

Болест на Крон

Това е хронично автоимунно заболяване. Засяга цялата дължина на червата или отделни участъци. Проявява се като болки, диария, температура. Характерно за това заболяване е оттока, които възпалява червата и прави преминаването през тях все по-трудно. Факторите, които отключват болестта са алергии, инфекции, наследственост, вируси и други. Диагноза може да бъде поставена след редица изследвания, а лечението се прави под лекарски контрол.

Целиакия

Известно и като непоносимост на червата към глутен. Заболяването се характеризира с нарушена функция на червата, понякога е хронично заболяване, а друг път предавано по наследство. Алергията е към белтъка на зърнени култури, каквито са пшеница, царевица, ечемик, ръж и др. Понякога симптомите се заглушават, но често това води до рецидив. Забелязва се при деца след 6 месечна възраст и се проявява в раздразнение на власинките в стомаха, като типични симптоми са газове, повръщане, болки в стомаха, колики, редки и течни изпражнения и други. При ненавременно диагностициране на заболяването болният започва да слабее, развива анемия, хиповитаминоза и губи ценни за организма мазнини, минерали, протеини, въглехидрати. Диагноза се поставя след изследвания на кръвта и биопсия от тъканта на червата. При изключване на храни, които съдържат глутен, симптомите бавно отшумяват и организма се възстановява.

Какво още трябва да знаем, за да избегнем болки и спазми в коремът:

Правилното хранене е въпрос на лична нагласа. В динамичното ежедневие бързото хранене е проблем на всеки втори. Специалистите съветват да се избират здравословните храни, да се храним бавно и да не преяждаме. Храненето вечер късно и преди лягане е изключително нездравословно. Добре е да се спазва правилото – вечерята да е 2 часа преди сън.