Лек срещу хранителни натравяния

хранителните натравяния

Знаете ли какво могат да причинят храни и как се стига до хранителни натравяния, колко тежки са те?

Знаете ли какъв лек има срещу хранителни натравяния и как да го откриете?!

Силното слънце, горещото време и условията на развъждане на всякакви бактерии около басейните и обществени места, могат да доведат до проблеми със стомаха.

Диарията, стомашното неразположение и болките в коремната област са едно от нещата, с които едва ли ви се иска да се справяте по време на отпуската.

И въпреки това добре е да сте запознати с начините бързо да се възстановите ако се налага да пътувате или вече сте по средата на плануваната почивка.

Ето, какво съветват специалистите, ако сте жертва на хранителни натравяния:

Живителна течност

От изключително значение за пречистване на организма от натравяне е приема на течности. Големи количества на минерална вода, преварена вода и чай може да пречисти тялото за кратко време, да възстанови хидратацията на организма и да върне загубената глюкоза.

Лимон и мента

Не се опитвайте сами да предизвиквате повръщане. Достатъчно е само да изпиете отвара, която да предотврати нежеланите симптоми на гадене. Такава може да направите сами с пакетче мента и парче лимон.

Активен въглен

Най-ефективен е когато се вземе през първите 12 часа от натравянето. Взема се по схема, която лекаря предписва. В случай, че няма лекарско предписание може да се консултирате с фармацевта в аптеката.

Целебни отвари

Настърган картоф се вари за около 20 минути, след което се прецежда и отварата се пие. Отвара от картоф е богата на калий, а той възстановява загубените нива в случай на повръщане и стомашно разстройство.

Лечебен глад

Няма по-добър лек по време на стомашно натравяне от естествения глад. Отвара от сварен ориз и сол с два сухара за целия ден е подходяща диета.

Помощ за стомаха

При посещение на лекар биват назначавани пробиотици и ферменти. Приемат се по схема, съобразно специфичните изисквания на натравянето и индивидуалната поносимост на пациента към такова. Във всички случаи не се приемат повече от 4 дни.

Постепенно захранване

Не се хвърляйте веднага на тежки, мазни или пикантни храни. Започнете със захранването постепенно и с леки варени храни, каквито са картофи, ориз, препечени тостери филийки или сухари, солети и подобни.